Paus Franciscus bezocht het genocidemonument Tsitsernakaberd EPA

Paus Franciscus heeft bij een bezoek aan Armenië het woord genocide in de mond genomen. Hoewel hij dat beladen woord eerder gebruikte voor de onrust in het land van honderd jaar geleden, zullen de opmerkingen waarschijnlijk opnieuw tot onvrede van Turkije leiden. 

Bij de ontvangst door president Sargsian gebruikte Franciscus aanvankelijk de Armeense term Metz Yerghern (het Grote Kwaad) voor de gruwelijkheden in het land tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarna ging hij nog een stap verder.

"Helaas was die tragedie, die genocide, de eerste van een reeks vreselijke rampen uit de afgelopen eeuw die mogelijk werden gemaakt door verwrongen raciale, ideologische of religieuze denkbeelden die de uitroeiing van complete volkeren mogelijk maakten", zei Franciscus. "Het is verdrietig dat de internationale grootmachten toen wegkeken."

Chaos

Opvallend was dat het woord niet in de vooraf vrijgegeven tekst van de toespraak stond. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan was van te voren afgesproken dat de paus zelf zou beslissen of hij het inderdaad zou gebruiken. 

De term ligt gevoelig omdat Turkije ontkent dat er sprake was van een systematische massamoord. Het land erkent dat er slachtoffers vielen, maar zegt dat er in de chaos van de val van het Ottomaanse Rijk ook andere bevolkingsgroepen werden getroffen.

Turkije heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de paus. De vorige keer dat de paus sprak van de Armeense Genocide, tijdens een mis in de Sint-Pieter vorig jaar, haalde het land zijn ambassadeur terug.

Duif

Franciscus brengt een bezoek van drie dagen aan het land. Vandaag legt hij een krans bij het genocidemonument Tsitsernakaberd in de hoofdstad Jerevan. 

Morgen zal hij aan de Turkse grens een duif vrijlaten bij de berg Ararat. Volgens de Bijbel is dat de plek waar de Ark van Noach aan de grond liep na de Zondvloed. 

STER reclame