Jetta Klijnsma afgelopen maart, in debat
NOS Nieuws

Gemeenten worden verplicht beschut werk aan te bieden

Gemeenten worden in de toekomst wettelijk verplicht om mensen die niet in een gewone werkomgeving kunnen werken, 'beschut werk' aan te bieden. Dat heeft staatssecretaris Klijnsma aangekondigd.

Ze is bezorgd over het feit dat gemeenten nu zo langzaam zijn met het aanbieden van zulk werkplekken voor mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking.

Het kabinet wil dat eind dit jaar 3200 mensen zo'n werkplek bij een gemeente hebben, maar het zijn er nu nog maar 115, blijkt uit een rapport van de Inspectie van het ministerie. Een kwart van alle gemeenten blijkt zelfs helemaal nog geen voorzieningen voor deze mensen aan te bieden.

De SER vroeg Klijnsma onlangs om in te grijpen. Gemeenten hebben geld gekregen om die voorzieningen te leveren, dus er moet vaart achter zitten, vindt ook Klijnsma. Ze is niet tevreden als gemeenten alleen dagbesteding aanbieden; mensen uit de doelgroep moeten zelf in hun inkomen kunnen voorzien.

Op 1 januari 2015 trad de Participatiewet in werking. Daarin is geregeld dat er meer banen voor mensen met een beperking moeten komen bij bedrijven en de overheid. Voor dergelijke werkplekken zijn aanpassingen nodig en die moeten door de gemeenten worden gerealiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl