Minister Kamp maakt het gasbesluit bekend in Den Haag ANP

Het kabinet schroeft de gaswinning uit Groningen voor de komende vijf jaar terug van 27 naar 24 miljard kubieke meter per jaar. Minister Kamp van Economische Zaken volgt het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen

De vermindering gaat dit jaar al in. Bij strenge winters kan er wel meer gas gepompt worden als dat noodzakelijk is voor de leveringszekerheid. Kamp verwacht dat de extra winning in die jaren niet vaak boven de 27 miljard kuub uit zal komen en belooft dat het zal nooit meer zal zijn dan 30 miljard kuub. 

Gelijkmatiger

Het kabinet verminderde de gaswinning de afgelopen jaren al meerdere keren, na een reeks zware aardbevingen in Groningen. Volgens de toezichthouder is het aantal bevingen sindsdien afgenomen. 

Het kabinet hoopt het aantal bevingen nog verder te verminderen door gelijkmatiger te gaan boren. Dat betekent dat er minder schommelingen optreden in de hoeveelheid gas die opgepompt wordt.

Minister Kamp heeft vandaag ook een landelijk loket mijnbouwschade aangekondigd, waar gedupeerden terechtkunnen. Het meldpunt moet mensen in contact brengen met de juiste instanties en houdt toezicht op de behandeling van klachten. 

Het nieuwe loket, dat op 1 januari moet ingaan, moet voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. 

Reacties

De Groninger Bodem Beweging accepteert het besluit van het kabinet niet, omdat er "in feite vijf jaar niets gebeurt" aan het  verminderen van de gasproductie. De GBW gaat het besluit aanvechten "tot aan de Raad van State".

GroenLinks is blij met het besluit van het kabinet, maar stelt dat het vertrouwen van de Groningse bevolking in de overheid nog niet hersteld is. Tweede Kamerlid Van Tongeren: "We moeten zorgen dat Groningers weer normaal kunnen leven in een schadevrij huis. Dat moet ieders topprioriteit hebben."

Milieudefensie roept naar aanleiding van het besluit Groningers en andere Nederlanders op in actie te komen tegen de gaswinning. De organisatie wil de productie zo snel mogelijk afbouwen naar nul.

De NAM, het bedrijf dat het gas uit de grond pompt, vindt het belangrijk dat er nu duidelijkheid en stabiliteit is. "Los van dit traject van politieke besluitvorming, blijft onze aandacht groot voor inwoners van de provincie Groningen die worden geconfronteerd worden met de gevolgen van gaswinning", zegt een woordvoerder. 

'We zijn met ons besluit op het minimum gaan zitten'

STER reclame