AFP
NOS Nieuws

'Rijkeluiszoontje' Cameron gooide eigen glazen in met referendum

Will he stay or will he go? Dat was na het brexit-referendum de grote vraag over het lot van premier David Cameron. Hoewel hij tijdens de campagne steeds zei dat hij ongeacht de uitslag van het referendum zou aanblijven, is zijn positie eigenlijk onhoudbaar geworden.

"Het Britse volk heeft duidelijk gekozen voor een andere weg en ik denk dat het daarvoor een nieuwe leider nodig heeft", zei Cameron in zijn toespraak waarin hij zijn afscheid aankondigde.

Achteraf gezien heeft Cameron zijn eigen glazen ingegooid, want hij heeft het referendum over de Europese Unie zelf uitgeschreven. Hij deed dat om te voorkomen dat de rechtervleugel van zijn Conservatieve Partij zou overlopen naar de eurokritische onafhankelijkheidspartij UKIP. In die opzet slaagde hij, maar uiteindelijk zouden de politieke gevolgen voor hemzelf niet te overzien zijn.

Politieke schade

Zelf was Cameron groot voorstander van een bremain, een voortzetting van het EU-lidmaatschap. Hij gooide zijn hoofd, hart en ziel in de strijd om duidelijk te maken dat het voor Verenigd Koninkrijk beter zou zijn om in de EU te blijven, zei hij zelf. En hoewel hij zijn politieke lot niet aan het referendum had verbonden, was het na de brexit toch afgelopen voor hem. Hij heeft inmiddels zo veel politieke schade opgelopen, dat zijn partij hem liever ziet gaan.

Cameron werd in 2005 gekozen tot leider van de Conservatieven en was 43 jaar toen hij vijf jaar later minister-president van het land werd. Hij was daarmee de jongste premier sinds Robert Banks Jenkinson in 1812. Cameron was zes maanden jonger dan Tony Blair, toen die in 1997 premier werd.

AFP
Met vrouw Samantha op vakantie in Lanzarote

David William Donald werd geboren op 9 oktober 1966 in Londen, als derde van vier kinderen. Als zoon van een beurshandelaar en een rechter bezocht hij de prestigieuze jongensschool Eton en de universiteit van Oxford. Hij stamt af van koning William IV en is een verre verwant van koningin Elizabeth. Hij werd door velen gezien als het rijkeluiszoontje dat alles voor elkaar kreeg.

Aan Oxford studeerde Cameron filosofie, politiek en economie. Volgens een vriend uit die tijd vermeed hij tijdens zijn studie het gespreksonderwerp politiek, omdat hij het vooral leuk wilde hebben. Cameron was destijds onder meer lid van een club die bekendstond om het grote drankgebruik en slechte gedrag van de leden, maar daar heeft hij zich nooit over willen uitlaten. Hij kreeg geregeld de vraag of hij in die tijd drugs gebruikte, maar ook daarover wilde hij niets kwijt.

Een onderwijzer op Oxford noemde Cameron een van de beste studenten aan wie hij ooit les heeft gegeven. "Zijn politieke standpunten waren gematigd en verstandig conservatief."

David Cameron, wie is hij eigenlijk?

Nadat hij zijn diploma had gehaald, overwoog Cameron kort een carrière in de journalistiek en de financiële wereld. Al snel echter kreeg hij een baan op het kantoor van de Conservatieve Partij. Daar werd hij gezien als een hardwerkende en slimme collega.

Begin jaren 90 besloot Cameron dat hij zelf ooit premier wilde worden, maar hij besefte dat hij daarvoor eerst veel ervaring moest opdoen, ook buiten het kantoor van de Conservatieven. Het duurde nog tot 2001 voor hij het parlement inging.

Privé leidde Cameron volgens vrienden een bevoorrecht leven, maar dat veranderde toen zijn vrouw Samantha hun eerste van vier kinderen kreeg, de ernstig gehandicapte Ivan. Dat opende zijn ogen voor de problemen van de Britse gezondheidszorg; hervormingen die hij daarin doorvoerde werden zijn levenswerk. Ivan overleed in 2009.

Trots

Cameron blijft nog een paar maanden aan als premier; hij wil eerst zorgen voor stabiliteit. Hij hoopt dat er vóór het partijcongres van de Conservatieven in oktober een nieuwe premier is.

Wat Cameron na zijn premierschap gaat doen, is niet bekend, maar hij blijft in ieder geval betrokken bij het wel en wee van het Verenigd Koninkrijk. "Ik hou van dit land en ik ben er trots op dat ik het heb mogen leiden. Ik zal er ook in de toekomst alles aan de doen om te helpen dit fantastische land te laten slagen", waren zijn laatste woorden in de speech waarin hij zijn vertrek aankondigde.

Cameron kondigt vertrek aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl