Werkgeversvoorman Hans de Boer: Nederland moet ook kansen grijpen na brexit. ANP

Een brexit moet een impuls zijn voor Europa en biedt Nederland nieuwe kansen. Dat zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW in een eerste reactie.

"Wij zijn natuurlijk niet blij met de uitkomst van dit referendum, maar we moeten vooruit kijken nu", aldus De Boer. "Het moet een impuls zijn voor Europa om zichzelf opnieuw uit te vinden", aldus De Boer.

Vestigingsklimaat

Nederland moet volgens De Boer nu nog harder gaan knokken voor een goed vestigingsklimaat. "Het Verenigd Koninkrijk zal heel hard z'n best gaan doen om bedrijven van buiten Europa aan te trekken." Volgens De Boer moet Nederland daarom zijn best doen hier ook een nog gunstiger vestigingsklimaat te creëren.

VNO-NCW berekende eerder al dat een brexit de Nederlandse economie in eerste instantie een economisch verlies van een half procent oplevert.

Gevolgen voor banken

De banken ABN Amro en ING verwachten vooralsnog geen problemen door de brexit. "We hebben een relatief kleine aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk. Op de activiteiten die we daar hebben, heeft dit weinig gevolgen", stelt een ABN-woordvoerder. En ING laat weten: "Wij zitten in The City (zakencentrum, red.) omdat daar klanten zijn, zowel Britse als internationale bedrijven. Als zij blijven, dan blijven wij ook. Als ze besluiten weg te gaan, dan moeten we kijken of het nodig is om ze te volgen."

Elektronicabedrijf Philips zegt dat Groot-Brittannië een belangrijke markt voor de onderneming is. "We blijven gecommitteerd aan onze Britse werknemers, partners en klanten", aldus het bedrijf in een korte reactie.

We zullen met de Britse regering en Europese instituties werken aan eventuele implicaties voor ons.

Shell over de brexit

Shell hoopte dat Groot-Brittannië in de EU zou blijven. "Maar we respecteren het besluit van de meerderheid van de Britten. We zullen met de Britse regering en Europese instituties werken aan eventuele implicaties voor ons. Onze prioriteit ligt bij het voortzetten van de levering van betrouwbare, betaalbare energie aan onze klanten in Europa en Groot-Brittannië."

STER reclame