Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

KNMI: minder zware aardbevingen in Groningen

In de provincie Groningen is het aantal aardbevingen door gaswinning het afgelopen half jaar afgenomen. Ook zijn ze minder krachtig. Dat schrijft RTV Noord op zijn website. De regionale zender baseert zich op cijfers van het KNMI.

In de eerste zes maanden van 2015 waren er twaalf aardbevingen met een kracht van 1.5 en hoger op de schaal van Richter. Het afgelopen half jaar waren dat er zes.

Loppersum

De aardbevingen lijken zich wel te verplaatsen. Waar vorig jaar nog vaak bevingen waren in de buurt van Loppersum komen ze nu vooral voor in de omgeving van Slochteren en Hoogezand-Sappemeer.

Bij Loppersum werden na een uitspraak van de Raad van State alle gasputten afgesloten.

Terugschroeven

Volgens minister Kamp heeft de afname van het aantal aardbevingen te maken met het terugdraaien van de gaskraan. De minister schroefde na een uitspraak van de Raad van State de gaswinning voor dit jaar eerder al terug naar 27 miljard kuub.

Bij een bezoek van Kamp aan Groningen werd hij afgelopen dinsdag tegengehouden door actievoerders bij het provinciehuis. Hij was daar om te praten met tegenstanders van de gasboringen en lokale bestuurders.

Later vandaag neemt het kabinet een beslissing over een nieuw gasbesluit. Besloten wordt dan hoeveel gas de NAM vanaf 1 oktober mag winnen in de noordelijke provincie.

Advertentie via Ster.nl