Bootvluchtelingen arriveren in Italië AFP

Op de Middellandse Zee zijn in een dag tijd ongeveer 5000 bootvluchtelingen gered, meldt de Italiaanse kustwacht. Daarbij is ten minste één dode vrouw gevonden aan boord van een van de smokkelboten, naar nu bekend is. 

De kustwacht zelf, internationale hulporganisaties en de marine zijn de hele dag in touw geweest om de vluchtelingen van 43 boten te halen en veilig aan land te brengen. De meeste boten zijn waarschijnlijk vertrokken vanaf de Libische kust. 

Ruwe zee

Het uitzonderlijk hoge aantal bootvluchtelingen van vandaag is toe te schrijven aan de terugkeer van rustig weer in het Middellandse Zeegebied. De afgelopen week was de zee te ruw om de overtocht naar Europa te maken.

Terwijl de vluchtelingenroute via de Balkan juist is opgedroogd, maken nog altijd bijna evenveel mensen als vorig jaar gebruik van mensensmokkelaars om per boot naar Italië over te steken. 

Tot dusver zijn dit jaar ruim 56.000 bootvluchtelingen aan land gebracht. Dat zijn er 5,5 procent minder dan in 2015, volgens cijfers van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.  

STER reclame