Een gesneuveld edelhert D. Kaps

De grenshekken in Europa die vluchtelingen moeten tegenhouden, zijn funest voor wilde dieren. Een groep internationale wetenschappers maakt zich zorgen over de gevolgen voor de trekroutes van onder meer wolven, beren, lynxen, wisenten en edelherten.

"De versperringen hakken populaties van toch al kwetsbare soorten in stukken", zegt Arie Trouwborst van de Tilburg University. "En minstens zo erg is dat dieren die verstrikt raken in afrasteringen op een akelige manier aan hun einde komen. Vooral prikkeldraadversperringen die de laatste tijd in de haast zijn uitgerold, veroorzaken veel dierenleed."

Na de aanslagen van 11 september 2001 zijn er in Europa in toenemende mate grensobstakels bijgekomen, zeggen de wetenschappers. Sinds de vluchtelingencrisis is het aantal hekwerken helemaal in rap tempo gestegen. 

Hindernissen

De groep schat dat er nu grensbarrières zijn met een lengte van 25.000 tot 30.000 kilometer, waar dieren letterlijk tegenaanlopen. Waar dat toe leidt, blijkt in het grensgebied van Slovenië en Kroatië, waar lynxen met zenders zijn uitgerust. "De populatie was daar erg fragiel en grensversperringen hebben die nog eens verder uitgedund", zegt Trouwborst.

Voor dierenpopulaties in Nederland hebben de hekken voorlopig alleen indirecte gevolgen, verwacht Trouwborst. Maar aan het voorbeeld van het vroegere IJzeren Gordijn is volgens de wetenschapper te zien dat we er uiteindelijk wel iets van zullen merken. "Dat de wolf naar verwachting een vaste verschijning in Nederland wordt, komt doordat er geen versperring meer is tussen Oost- en West-Europa. Maar nu worden nieuwe hindernissen ten oosten van het IJzeren Gordijn opgeworpen."

Videobewaking

De wetenschappers dringen er bij de Europese overheden op aan om openingen in de hekken te maken. "Als het nodig is, kan met videobewaking worden gecontroleerd of er mensen doorheen gaan."

Om te voorkomen dat dieren zich verwonden, pleit de groep voor vervanging van prikkeldraad door gaas. "Desnoods doe je prikkeldraad bovenop, maar verwijder de rollen op de grond."

STER reclame