1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Sport

Geschorst Koeweit eist 1 miljard van IOC

De regering van Koeweit eist een miljard dollar (882 miljoen euro) van het internationaal olympisch comité, ter compensatie van het startverbod dat het IOC aan alle sporters uit het emiraat heeft opgelegd voor internationale wedstrijden. De zaak is ingediend bij een Zwitserse rechtbank.

Het olympisch comité van Koeweit (KOC) werd in oktober 2015 door het IOC geschorst, omdat volgens het IOC sprake zou zijn van ongeoorloofde en ongepaste inmenging van de regering van Koeweit in het beleid van het olympisch comité. Gevolg daarvan zou zijn dat sporters uit Koeweit niet vrij en onafhankelijk hun sport kunnen uitoefenen. Sindsdien mogen sporters uit land niet meer deelnemen aan internationale wedstrijden.

'Volstrekt onaanvaardbaar'

De FIFA heeft om dezelfde reden Koeweit vorig jaar in de ban gedaan. Het is niet duidelijk of Koeweit ook een schadeloosstelling zal eisen van de wereldvoetbalbond.

De minister van Informatie en Jeugd van Koeweit, sjeik Salman Al-Hamoud Al-Sabah, noemt de schorsing belachelijk. "Het is volstrekt onaanvaardbaar dat Koeweit op deze oneerlijke manier wordt behandeld en wordt geweerd van alle internationale sportevenementen zonder dat er een grondig onderzoek is gedaan", zei de sjeik.

Neutrale vlag

De schorsing van Koeweit door het IOC betekent niet per definitie dat sporters uit het emiraat niet kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in augustus. De mogelijkheid bestaat dat sporters uit Koeweit onder de neutrale vlag in actie komen in Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl