Werknemers uit de metaalindustrie voerden actie tegen jeugdlonen ANP

De gemeente Amsterdam heeft het minimumjeugdloon afgeschaft. Dat geldt voor alle mensen die bij de gemeente in dienst zijn en voor werknemers van externe bedrijven die de gemeente inzet.

Initiatiefnemer PvdA diende samen met GroenLinks, SP en Partij van de Ouderen een voorstel in om jongeren tussen de 18 en 23 jaar hetzelfde te betalen als volwassenen. Ook mensen die werken en leren, uitzendkrachten en Wajongers krijgen een volwaardig loon. Vannacht stemde de gemeenteraad hiermee in. 

Wethouder van Sociale Zaken Arjan Vliegenthart vindt dat mensen niet fatsoenlijk kunnen leven van het jeugdloon. "Amsterdam vindt dat het jeugdloon niet meer van deze tijd is", zegt hij tegen de NOS. "En daarom is het goed dat Amsterdam dit heeft afgeschaft." 

Mensen in dienst van de gemeente krijgen per direct loonsverhoging. Wanneer werknemers van externe partijen opslag krijgen is nog niet bekend. 

400 euro

De jongerenvakbond van de FNV Young is blij met de verhoging. "Super dat Amsterdam die voortrekkersrol op zich wil nemen", zegt woordvoerder Paul Haars. "We hopen dat andere gemeenten dit voorbeeld volgen." Haars zegt dat een full-timer van 21 er door de maatregel 400 euro per maand op vooruitgaat.

In april schafte het kabinet het minimumjeugdloon voor jongeren boven de 21 al af. Het loon voor mensen die jonger zijn, werd verhoogd. Deze nieuwe wetgeving wordt stapsgewijs ingevoerd. 

STER reclame