NOS Nieuws

Steeds meer zzp'ers helpen elkaar als ze ziek zijn

Tien jaar geleden werd het eerste zogeheten broodfonds opgericht: een groepje zelfstandig ondernemers besloot maandelijks geld opzij te zetten, om uit te keren als een van hen langdurig ziek wordt. Sindsdien is het aantal broodfondsen hard gegroeid, van 1 broodfonds met 21 deelnemers in 2006 naar 200 broodfondsen met 9000 deelnemers nu.

Ieder broodfonds bestaat uit zelfstandigen die elkaar kennen en vertrouwen, gemiddeld heeft een broodfonds 42 deelnemers. Het gemiddelde ziektepercentage was de afgelopen vijf jaar 1,27 procent.

6800 euro

Daarbij gaat het niet om mensen die een paar dagen ziek zijn. Meestal geldt er een wachtperiode van een maand, waarna broodfondsleden geld geven aan de zieke. Gemiddeld duurde een ziekmelding 5,7 maanden. Het gemiddeld ontvangen bedrag was 6800 euro. Er waren 5 mensen die gedurende de maximale periode van 2 jaar een schenking kregen.

Deelnemers leggen maandelijks 4,5 procent in van het bedrag dat ze willen ontvangen als ze ziek zijn. Dus bijvoorbeeld 90 euro voor een ziekteschenking van 2000 euro.

Te veel zieken

Het kan natuurlijk voorkomen dat er binnen een broodfonds zo veel mensen ziek worden, dat er niet genoeg geld meer voor ze is. Maar dat komt bijna nooit voor. In de afgelopen vijf jaar werd er in totaal meer dan 3 miljoen euro uitgekeerd aan zieken. Slechts twee broodfondsen hadden een paar maanden niet genoeg geld. De zieken kregen toen ongeveer de helft van hun reguliere schenking. In totaal kwamen de twee fondsen 9.257 euro tekort. Dat is 0,3 procent van het totaal uitgekeerde bedrag.

Om zoiets in de toekomst te voorkomen, komen de broodfondsen met iets nieuws: een landelijke Broodfondsalliantie. Broodfondsen schenken dan aan een broodfonds dat niet genoeg geld heeft. In eerste instantie doen 30 broodfondsen mee aan de alliantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl