AFP

Het EK-duel met België in Nice werd de laatste interland voor Zweeds superster Zlatan Ibrahimovic. In Zweden is het tijd voor zelfreflectie. Zlatan vertegenwoordigde in zijn begintijd alles wat de Zweden verafschuwden. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een Zweeds icoon. "Zlatan heeft ons misschien wel iets brutaler gemaakt." 

In Folkets Park in Malmö, waar een groot scherm voor de voetbalwedstrijden is neergezet, is de verslagenheid groot. Het is voor Zweden einde EK voetbal in Frankrijk, waarmee Zlatan zijn laatste wedstrijd voor het nationaal elftal heeft gespeeld. Na vijftien jaar interlands stopt de 35-jarige Ibrahimovic met het Zweedse elftal.

"Hij heeft voetballend Zweden definitief op de kaart gezet", zegt Johan Úman. "Het bijzondere van Zlatan is dat hij een oersterk lichaam van bijna twee meter heeft, maar tegelijkertijd erg lenig is en verrast met geniale hakballen en omhalen. Ik weet niet of we ooit nog zo’n speler krijgen."

Hij laat zien dat je alles kunt worden wat je wilt, als je maar in jezelf gelooft.

Shanga Soran Kamal over Zlatan Ibrahimovic

Ook de Koerdische Shanga Soran Kamal, die samen met haar moeder en twee zussen het EK volgt, vindt het Zweedse elftal zonder Zlatan een groot gemis. Het gezin Kamal komt net als Zlatan uit de immigrantenwijk Rosengard. "Hij is vooral een grote inspiratie voor jongeren", zegt Kamal. "Hij laat zien dat je alles kunt worden wat je wilt, als je maar in jezelf gelooft." 

Wael Killisly uit Dubai, die sinds twee jaar in Zweden woont, is onder de indruk van de rol die Zlatan in Zweden vervult. Killisly: "Hij is een soort 'godfather' in Zweden."

Het contrast met Zlatans begintijd is enorm. "Destijds sneed zijn grote ego als een mes door het Zweedse zelfbeeld", zegt Fredrik Karén, hoofdredacteur van Svenska Dagbladet. 

"In Zweden gaat de gemeenschap vóór alles: op de werkplaats, op scholen en in topsport. We hadden het beeld van profvoetballers die keihard werkten voor het collectief en niet bijzonder technisch hoefden te zijn. Eigenlijk precies wat Zlatan niet was."

Ibrahimovic had het in zijn beginjaren bij Malmö FF moeilijk in Zweden. Publiek, tegenstanders en zelfs medespelers voelden zich geprovoceerd door de aanvaller. En ook tijdens de eerste moeilijke jaren bij Ajax was er bij sommige Zweden leedvermaak. "De reactie was: wat hebben we gezegd?"

Inmiddels wordt Ibrahimovic beschreven als 'Zweedser dan de Zweden'. Hij maakt reclame voor Volvo, speelde een moderne versie van het Zweeds nationaal volkslied en hecht belang aan Zweedse tradities.

"Misschien heeft Zlatan ons wel iets brutaler gemaakt", zegt Karén. "Ik zie het aan de Zweedse jeugd en aan mijn eigen kinderen. Ze worden geïnspireerd door Zlatans moed. In die zin heeft Zlatan ons laten zien dat zelfvertrouwen en individualisme geen dingen zijn om je voor te schamen."

STER reclame