Aanleg van de nieuwe snelweg Provincie Friesland

Vakbond FNV Bouw zegt dat bouwvakkers bij de aanleg van een nieuwe snelweg in Friesland stelselmatig worden uitgebuit. Werknemers krijgen te weinig betaald en maken te lange dagen, stelt de bond.

"We zijn sinds begin maart regelmatig de bouwplaats op geweest", zegt FNV-bestuurder Margreet Pasman. "We hebben tientallen werknemers vele malen gesproken. Telkens weer krijgen we te horen dat mensen te weinig betaald krijgen. De meesten durven niet aan de bel te trekken."

De bond zegt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Bouwvakkers werken als zzp'er, maar hebben de aannemer als hun enige opdrachtgever. Ze hebben daarnaast geen vrijheid om te onderhandelen over hun tarief. 

Het gaat om de aanleg van de Centrale As, een nieuwe snelweg tussen Dokkum en Nijega. De hoofdaannemer van het project wil niet reageren en wijst naar de provincie Friesland die de opdracht voor de bouw heeft gegeven. Gedeputeerde Sietske Poepjes belooft na te gaan of werknemers op de juiste manier worden betaald. 

"Maar de FNV heeft eerder bij een ander bouwproject in Friesland ook dit soort beschuldigingen geuit. Die heeft de rechter van tafel geveegd", zegt de gedeputeerde. "We gaan daarom eerst de kwestie onderzoeken voordat we actie ondernemen."

Volgens de FNV komen misstanden in de bouw vaker voor, bijvoorbeeld bij de bouw van de tunnel bij de A2 bij Maastricht bij  en de verbreding van de A4. Volgens de bond doet Rijkswaterstaat te weinig om uitbuiting te voorkomen.

STER reclame