NOS Nieuws

Britten brengen stem uit in EU-referendum

In Groot-Brittannië wordt vandaag gestemd over het lidmaatschap van de Europese Unie. De 46 miljoen Britse kiezers kunnen in een referendum bepalen of ze in de EU willen blijven of eruit willen stappen.

De stemlokalen gingen om 08.00 uur Nederlandse tijd open en vanavond om 23.00 uur gaan ze dicht. Dan begint het tellen van de stemmen en komen de media met de eerste peilingen, maar die zijn nog niet betrouwbaar. De uitslag wordt pas morgenochtend verwacht.

De voorstanders van vertrek uit de EU (brexit) zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de voorstanders van het EU-lidmaatschap (bremain). Volgens de laatste prognoses wil 51 procent in de EU blijven.

Afspraken

Het gaat om een raadgevend referendum, maar premier Cameron heeft al gezegd dat hij de uitslag respecteert. Cameron is groot voorstander van het EU-lidmaatschap, maar hij wil wel nieuwe afspraken met Brussel maken. Een brexit betekent volgens hem enorme economische en politieke schade. De meeste economen zijn het daarmee eens.

De Britse premier stemde vanochtend in het centrum van Londen, samen met zijn vrouw. Ook Labourleider Corbyn, eveneens een voorstander van het EU-lidmaatschap, bracht zijn stem uit.

In delen van Londen en de rest van zuidoost Engeland heeft noodweer overstromingen veroorzaakt. Sommige stembureaus zijn daardoor moeilijk bereikbaar of verhuisd. De zware regenval kan leiden tot lagere opkomstcijfers. Voorstanders van een brexit denken dat een lage opkomst voor hen gunstig is.

Derde referendum

Het is de derde keer dat de Britten voor een referendum naar de stembus kunnen; de vorige keren was in 1975 (over lidmaatschap Europese Economische Gemeenschap) en 2011 (over wijziging verkiezing parlementsleden).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl