De Waddenzee gezien vanaf Griend
NOS Nieuws

Waddenvereniging: stop financiering gaswinning Waddenzee

Bedrijven die zeggen dat ze groen willen beleggen, moeten niet langer investeren in gaswinning in de Waddenzee. De Waddenvereniging vraagt twaalf investeerders om ermee te stoppen. Het gaat om onder meer de pensioenfondsen ABP, Zorg en Welzijn (PFZW) en Delta Lloyd. Door het bekendmaken van hun namen hoopt de natuurorganisatie dat ze tot handelen overgaan.

De Tweede Kamer neemt volgende week een besluit over een aanpassing van de Mijnbouwwet. De Waddenvereniging wil dat bescherming van het natuurgebied in die wet speciale aandacht krijgt.

De organisatie spreekt de investeerders aan op hun beleid, maar die wijzen op hun beurt naar de Nederlandse politiek, die gaswinning onder de Waddenzee toestaat. Maar daar lijkt verandering in te komen. Dinsdag stemde een Kamermeerderheid tegen de voorgenomen proefboring naar gas bij Schiermonnikoog.

Zorg en Welzijn

PFZW zegt in een reactie dat het niet direct investeert in projecten voor gaswinning onder de Waddenzee. Het pensioenfonds zegt wel dat het 'passieve aandelen' heeft van Shell, Exxon en Engie. "We stappen bewust niet uit fossiele brandstoffen, omdat we dan geen invloed meer hebben op de energietransitie die wij juist willen stimuleren."

Wel verkoopt het bedrijf de komende jaren zijn belangen in bedrijven met een relatief hoge CO2-uitstoot. Voor boringen in de Waddenzee ontbreekt volgens Zorg en Welzijn politieke steun.

ABP

Ook het ABP belegt in bedrijven die betrokken zijn bij de winning van gas in de Waddenzee zoals Shell, Exxon en Engie.

"ABP wil zijn rol als aandeelhouder juist gebruiken om fossiele bedrijven aan te spreken op het terugdringen van de CO2-uitstoot, op risico's voor het klimaat en milieu en om ze te bewegen te investeren in hernieuwbare energie", zegt het bedrijf.

Werelderfgoed

De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco als uniek natuurgebied. Het is door het voortdurend veranderende tij een tussenstop voor miljoenen trekvogels. Volgens de Waddenvereniging past bij zo'n bijzonder gebied geen booractiviteit, onder meer omdat de zeebodem daalt door gaswinning.

Onder de Waddenzee ligt een relatief grote hoeveelheid gas. Het gaat om kleine gasvelden, verspreid over een groot oppervlak. In totaal zit daar volgens gaswinningsbedrijf NAM zo'n 200 miljard kubieke meter gas in. Ter vergelijking: uit het Groninger gasveld is tot nu toe meer dan 2155 miljard kubieke meter gehaald.

De NAM wint al zo’n dertig jaar gas in de Waddenzee vanaf Ameland. Maar eind jaren 90 ontstond discussie over uitbreiding van die gaswinning. Na stevige protesten van natuurorganisaties als de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Greenpeace kreeg de NAM toch toestemming om op meer plekken gas te winnen, maar alleen vanaf land.

Nieuwe plannen

Vier bedrijven willen graag gas winnen in de Waddenzee: de NAM (Ternaard), Tulip Oil (Terschelling), Engie (Schiermonnikoog) en Vermilion (Harlingen, Oppenhuizen en Nieuwehorne). Deze bedrijven kunnen dat volgens de Waddenvereniging alleen doen met de financiële steun van de twaalf investeerders die nu door de Waddenvereniging worden aangesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl