Het hoofdbureau van de Nationale Politie in Den Haag Nederlandse Freelancers

COR politie stapt niet op na schandaal

time icon

De ondernemingsraad van de politie blijft voorlopig aan en kiest binnenkort een nieuwe voorzitter. Dat heeft de COR vanavond laten weten na het opstappen van voorzitter Frank Giltay in verband met de ophef over de dure reizen en etentjes van de raad.

De politie stelde twee weken geleden een onderzoek in naar de uitgaven van de ondernemingsraad. Naar aanleiding daarvan legde voorzitter Giltay tijdelijk zijn functie neer. Gisteren maakte hij bekend definitief te vertrekken

In een verklaring noemt de COR het vertrek van Giltay een verlies voor de raad in zijn geheel en voor Giltay persoonlijk. Verder zegt de COR dat het onderzoek naar de uitgaven nog loopt maar dat de raad nu al begint met "een nieuwe werkwijze" wat de financiën betreft. Daarmee moet de COR dit jaar nog financieel orde op zaken stellen. "We stellen alles in het werk om de situatie te verbeteren."

Imago

De raad meldt ook te gaan te zoeken naar vergaderruimte binnen een politievestiging, zodat er niet meer in dure restaurants wordt vergaderd. De ondernemingsraad gaf 90.000 euro uit aan vergaderingen bij restaurant Boathouse in Almere.

Vanochtend stonden in NRC en de Volkskrant details over de grote bedragen die de COR uitgaf aan feestjes, etentjes en kledingadvies. De kranten hebben een vertrouwelijk document in handen met een overzicht van de uitgaven van de COR in 2015. Giltay zei eerder tegen NRC dat de uitgaven niet onrechtmatig waren.

Uit het kostenoverzicht blijkt dat dat Giltay een"imago-adviseur" inhuurde. Die coachte Giltay voor de media en vertelde welke kleren hij moest kopen. De nationale politie betaalde 8.250 euro voor de pakken en het advies. Een reis naar Curaçao van Giltay en twee bestuursleden kostte 17.500 euro. 

Feesten

Er werden ook grote bedragen besteed aan feesten en etentjes. In het luxe Amstelhotel wilde Giltay een paar leden van een commissie in het zonnetje te zetten. Kosten: 12.000 euro. Dit gebeurde in een periode waarin de politie kampt met een miljoenentekort en agenten demonstreerden voor een beter salaris. Een etentje en overnachting op het schip de SS Rotterdam van het COR-bestuur en aanhang kostte 7.000 euro.

Het grote geld werd uitgegeven aan externe deskundigen en vergaderkosten. Dat kostte in 2015 ruim 1,2 miljoen euro. Giltay noemt dit zelf een "aanzienlijk bedrag", maar zinspeelt erop dat de uitgaven nodig waren, schrijven de kranten.

In een verklaring verdedigt Giltay zijn werk voor de ondernemingsraad, maar hij biedt de leden van de COR ook excuses aan voor de schade van de media-aandacht "voor het gedeelte waarvoor ik verantwoordelijk kan zijn". 

STER Reclame