ANP
NOS Nieuws

Landsadvocaat tegen Thierry Baudet: kabinet leeft referendumwet na

Het kabinet bepaalt zelf wat "zo spoedig mogelijk" is bij de uitvoering van het Oekraïne-referendum. Dat is de boodschap van de landsadvocaat in de rechtszaak die Thierry Baudet heeft aangespannen. Het Forum voor Democratie en voorzitter Baudet dagvaardden de Staat op 11 mei.

De organisatie wil dat de rechter uitspreekt dat het kabinet de referendumwet niet uitvoert. Volgens het Forum voor Democratie had het kabinet onmiddellijk na de stemming een wetsvoorstel moeten indienen om de Nederlandse handtekening onder het associatieverdrag met Oekraïne in te trekken.

28 andere landen

De landsadvocaat had tot vandaag om te reageren en heeft gisteren de stukken naar de rechtbank gestuurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de processtukken niet delen zolang de zaak onder de rechter is, maar geeft wel informatie over wat er in die stukken staat.

De landsadvocaat zegt in het processtuk (de conclusie van antwoord) dat "zo spoedig mogelijk" niet betekent dat het kabinet niet zorgvuldig moet handelen. Ook vindt hij dat "zo spoedig mogelijk" impliceert dat daar overleg met andere landen bij hoort. "Dit gaat niet alleen Nederland aan, maar ook 28 andere landen", licht het ministerie toe.

En er is niet voor niets voor die term gekozen, is de strekking van de verdediging van de landsadvocaat. "Anders was er wel "onverwijld" of "onmiddellijk" gezegd."

Zitting

De rechter gaat nu bepalen of er een zitting komt met beide partijen, waar de rechter om een toelichting kan vragen. Het ministerie wacht dat af: "Vindt de rechtbank dat die zitting er moet komen, dan moeten de partijen aangeven wanneer zij verhinderd zijn. De rechtbank kiest vervolgens een datum voor de zitting."

De kans is groot dat die zitting pas plaatsvindt na de Europese top van 28 en 29 juni, als premier Rutte met zijn collega's gaat overleggen over het Oekraïne-referendum, en over de uitslag van het brexit-referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl