NOS Nieuws

Rookruimte is nieuw doelwit in de jacht op totaalverbod

Wie wil roken tijdens het uitgaan kan in één op de vier cafés zijn sigaret opsteken in een speciale rookruimte. Maar mogen die ruimtes er eigenlijk zijn? Morgen start een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. Het doel: een totaalverbod op roken in de horeca.

De rechtszaak is aangespannen door Clean Air Nederland (CAN), een organisatie die eerder zorgde voor het rookverbod in kleine cafés. Volgens CAN zijn de rookruimtes in strijd met internationale afspraken tussen Nederland en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Afspraken

Die afspraken zijn vastgelegd in een kaderovereenkomst over bestrijding van tabaksgebruik, waar Nederland in 2005 mee instemde. Volgens die overeenkomst moet de overheid actief tabak ontmoedigen.

Dat betekent onder meer maatregelen tegen blootstelling van rook aan werknemers en bezoekers van openbare ruimtes. “En als je die afspraken breed interpreteert, kunnen ze alleen nageleefd worden bij een totaalverbod van roken in de horeca”, zegt Tom Voeten van CAN.

Wordt de rookruimte verboden?

Eigenaar Jaap van Ham van café Polly Maggoo in Tilburg is het daar niet mee eens. "In onze rookruimte komt geen personeel, en andere gasten kunnen gewoon uit de buurt blijven."

Dat de afspraken met de WHO verschillend te interpreteren zijn, bleek al bij de zaak tegen roken in kleine cafés. In eerste instantie oordeelde een rechter dat het roken in horeca waar alleen de eigenaar werkt, gewoon door mocht gaan. Pas in hoger beroep werd de zaak door CAN gewonnen en mocht er nergens meer een sigaret opgestoken worden aan de bar.

Roken op het terras

De rechtszaak morgen gaat voornamelijk over binnen roken in horeca. Maar als het aan CAN ligt, wordt er ook op de terrassen niet meer gerookt. Op enkele plekken gebeurt dit al voor een deel, zoals op het terras van café Anvers in Tilburg.

"We zijn zelf altijd heel streng geweest op handhaving van het rookverbod", zegt eigenaar Arjan Visser. "Op een deel van het terras mag nog wel gerookt worden, maar als er ook voor buiten een algeheel rookverbod zou komen, zouden we dat meteen uitvoeren."

Een uitspraak in de zaak over de rookruimtes wordt over ongeveer zes weken verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl