President Santos van Colombia
NOS Nieuws

Definitief staakt-het-vuren tussen FARC en regering Colombia

De Colombiaanse regering en de linkse guerrillabeweging FARC hebben een akkoord bereikt over een definitief wederzijds staakt-het-vuren. Het is de laatste stap in het vredesproces dat een einde moet maken aan het langstdurende conflict in Latijns-Amerika. In dit laatste deelakkoord is afgesproken dat de partijen elkaar nooit meer zullen aanvallen en dat de rebellen worden ontwapend.

President Santos reist morgen naar Havana om het akkoord samen met leiders van de FARC te ondertekenen. In de Cubaanse hoofdstad wordt al sinds 2012 onderhandeld tussen de regering en de FARC. Bij de plechtigheid morgen in Havana zijn ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Cubaanse president Raul Castro.

Toch is dit nog niet het allesomvattende vredesakkoord. Daarvoor moeten nog allerlei zaken worden geregeld. Het echte vredesakkoord hoopt president Santos op 20 juli te kunnen ondertekenen. Dan viert Colombia de onafhankelijkheid van Spanje. Bij die ondertekening wordt ook president Obama verwacht.

Het echte vredesakkoord wordt daarna nog voorgelegd aan de Colombiaanse kiezers. De rechtse oppositie is tegen een vredesakkoord omdat rebellen die oorlogsmisdaden hebben gepleegd door het akkoord niet kunnen worden vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl