Niels H. vorig jaar in de rechtszaal in Oldenburg

Duitse 'doodsverpleger' nog meer moorden op kerfstok

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

De Duitse verpleger Niels H. heeft waarschijnlijk veel meer slachtoffers gemaakt dan tot nu toe bekend was. H. zit een levenslange straf uit voor de dood op vijf bewoners in een verpleeghuis in Delmenhorst. Bij de opgraving van oud-patiënten, is in 27 stoffelijke resten het medicijn gevonden waarmee hij zijn moorden pleegde. Onderzoekers gaan ervan uit dat H. in een ander verpleeghuis ook slachtoffers heeft gemaakt.

Niels H. spoot bij zijn, vaak stokoude en zieke, slachtoffers een overdosis van het hartmedicijn Gilurytmal in. Zo werd kunstmatig een hartstilstand opgewekt en was H. genoodzaakt te reanimeren. H. verklaarde dat hij dit deed omdat hij zich verveelde. Volgens zijn psychologen wilde hij indruk maken op zijn collega's, door te laten zien hoe goed hij kon reanimeren.

H. heeft toegegeven dat hij tussen 2002 en 2005 in Delmenhorst tientallen mensen om het leven heeft gebracht. Tot nu toe ontkende hij altijd dat hij ook in zijn eerdere baan bij een verpleeghuis in Oldenburg slachtoffers had gemaakt Hij komt hier nu van terug. Volgens onderzoekers zijn ook in Oldenburg zeker zes mensen onder verdachte omstandigheden overleden.

Waarschuwingen

Inmiddels lopen ook tegen de toenmalige directeuren van de verpleeghuizen gerechtelijke onderzoeken. Meerdere collega’s zou het zijn opgevallen dat H. wel erg vaak aanwezig was als een patiënt een hartstilstand kreeg. Met deze waarschuwingen is niets gedaan.

Tegen H. zal er een nieuw proces komen, maar het is nog niet duidelijk wanneer. De rechercheurs willen alle misdrijven van H. achterhalen, voor ze een nieuwe rechtszaak openen. Ze vinden dat de onderste steen boven moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl