ANP
NOS Nieuws

Kritiek op Iban-systeem door de ACM

IBAN-rekeningnummers moeten gekoppeld worden aan een persoonlijk nummer. Zo kunnen consumenten bij het overstappen naar een andere bank hun rekeningnummer meenemen.

Dat vindt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die kritiek heeft op het huidige systeem. "We willen de concurrentie tussen banken bevorderen en de IBAN helpt daar niet bij", aldus een woordvoerder van de ACM.

De ACM concludeert dat veel consumenten door het huidige systeem een overstap naar een andere bank uitstellen omdat dit teveel gedoe oplevert. Dat belemmert de concurrentie tussen de banken.

Alias-systeem

Het gaat om een wijziging aan de achterkant van het systeem, legt een woordvoerder van ACM uit. "We bouwen een schil om het systeem en dan koppelen we een persoonlijk nummer aan de IBAN. Zo kan de consument dan met een persoonlijk nummer blijven betalen." Het persoonlijke nummer kan bijvoorbeeld een email-adres of een telefoonnummer zijn.

In Nederland besparen bedrijven en consumenten ongeveer 400 miljoen euro als nummerbehoud wordt doorgevoerd. Dat heeft de ACM door onderzoeksbureau Decisio laten uitrekenen. Het gaat om besparingen op administratieve lasten.

De verandering moet Europees geregeld worden omdat Nederland onderdeel is van het Europese betalingssysteem. In 2019 is er een evaluatie van het huidige systeem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl