Bewoners van het kamp slaan op de vlucht als gewapende mannen het vuur openen op burgers AFP

De VN heeft gefaald bij een vredesmissie in Zuid-Sudan, schrijft Artsen zonder Grenzen (AzG) in een rapport. Volgens de hulporganisatie zijn militairen van de vredesmacht er niet in geslaagd om burgers te beschermen tijdens een aanval op een basis in de noordelijke stad Malakal in februari. Daarbij kwamen zeker 25 mensen om het leven. 

AzG beschrijft in het rapport de mislukte vredeshandhaving en humanitaire hulp tijdens de aanval op het kamp voor ontheemden, waarbij ook twee medewerkers van AzG omkwamen. Volgens de organisatie heeft de VN ondanks de sterke militaire aanwezigheid in het kamp, haar mandaat om burgers te beschermen niet vervuld en hadden VN-militairen veel sterfgevallen kunnen voorkomen.

De VN heeft de aanval ook zelf onderzocht en zegt in een rapport dat er zeker 30 mensen zijn omgekomen bij de aanval. Ook raakten 123 mensen gewond. Volgens Artsen zonder Grenzen zeggen leiders van de gemeenschap dat het werkelijke dodental op 65 staat.

'Erg traag'

De directeur van AzG-operaties verwijt de vredesmilitairen dat ze voorafgaand aan de aanval niet wisten te voorkomen dat er wapens het kamp in kwamen. "Ook grepen ze niet in toen de eerste gevechten uitbraken en waren ze erg traag bij het afweren van aanvallen van buiten het kamp."

De VN schrijft in zijn rapport dat er verwarring was over de commando's tijdens de aanval en dat er een gebrek aan coördinatie was. Volgens de VN waren er ook onrealistische verwachtingen over welke bescherming de militairen konden bieden aan de 48.000 ontheemden in het kamp.

STER reclame