President Poetin EPA

Rusland moet volgens president Poetin zijn militaire paraatheid verhogen. Hij reageert daarmee op een grootschalige oefening die de NAVO uitvoert in Oost-Europa. De Russische president ziet die als een provocatie van zijn land.

Poetin zegt hierover graag te willen praten met de NAVO, maar volgens hem wordt daar niet op gereageerd. "In plaats daarvan is de NAVO zijn agressieve retoriek en acties dichtbij onze grens aan het opvoeren", zei Poetin in de Doema tijdens de herdenking van de Duitse inval in Rusland in 1941.

De NAVO oefende de afgelopen weken met duizenden militairen, gevechtsvliegtuigen en schepen in de Baltische staten, op 150 kilometer van de Russische grens. In de oefening werd 'gespeeld' dat NAVO-lid Polen door Rusland wordt aangevallen.

'Afschrikkingspolitiek'

"Zoals het nu gaat zie ik geen andere optie dan onze militaire paraatheid verhogen", zei Poetin. Eerder had de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier zich als kritisch getoond over de oefening in Oost-Europa. Die zei dat de NAVO een 'starre afschrikkingspolitiek' voert tegen Rusland.

Het Atlantisch bondgenootschap hoopt met zijn aanwezigheid in Estland, Letland en Litouwen de Russen te ontmoedigen een nieuwe annexatiepoging te ondernemen. Twee jaar geleden werd het schiereiland de Krim in Oekraïne door Rusland geannexeerd

De Amerikaanse NAVO-generaal Ben Hodges heeft tegen het Duitse weekblad Die Zeit gezegd dat de Baltische staten in geval van oorlog niet te verdedigen zijn. "Rusland kan de landen sneller veroveren, dan wij er zijn om hen te verdedigen."

STER reclame