NOS Nieuws Politiek Aangepast

GroenLinks blijft twijfelen over Kunduz

Het is nog onduidelijk of GroenLinks de politiemissie naar de Afghaanse provincie Kunduz steunt. Gisteravond waren op een ledenbijeenkomst in Utrecht de meeste aanwezigen tegen.

De fractie overweegt de missie te steunen, maar heeft nog geen besluit genomen. Volgens fractieleider Sap was de sfeer op de besloten ledenbijeenkomst goed en hebben de leden de fractie de ruimte gegeven voor een eigen afweging.

Worsteling

De ongeveer zestig aanwezige leden stelden kritische vragen en lieten weten bezorgd te zijn over een eventuele missie.

"Voor GroenLinks is het belangrijk dat we de bevolking in Afghanistan steunen, maar ik heb grote vraagtekens of dat met deze missie kan. Sterker nog, ik denk niet dat het met de door het kabinet voorgestelde missie gaat gebeuren", liet een van de leden na afloop weten.

Een ander lid omschreef het besluit "als een worsteling en een heel moeilijke afweging". "Kunnen wij bijdragen aan vrede? Kunnen wij bijdragen aan een stabiel leven voor de bevolking van Afghanistan of wordt het aanmodderen?", vroeg hij zich af.

Nooit lichtvaardig

Sap begrijpt de kritiek. "Het zijn ook mijn vragen', zei ze. "Wat me opviel was dat er, ondanks de zware emoties en forse meningen, wel respect was voor de manier waarop de Tweede Kamerfractie tot een oordeel wil komen", zei Sap.

"Wij zullen nooit lichtvaardig tot een 'ja' of een 'nee' komen. Als we straks met een oordeel komen, dan hebben we goed geluisterd naar de gevoeligheden en naar de mening van de achterban, maar ook heel goed alle inhoudelijke informatie gewogen."

Sap is niet bang dat de beslissing over de politiemissie voor een scheuring in de partij zorgt. "Wij zullen onze partijgenoten goed inlichten. In beide gevalen hebben we aan een deel van de partij wat uit te leggen."

Steun

Het kabinet heeft de steun van GroenLinks nodig voor een Kamermeerderheid, omdat ook de PVV tegen de missie is.

STER reclame