Grand Stade Lille Métropole met het dak dicht ANP

Het EK in Frankrijk krijgt vanavond wederom een oranje tintje. Ditmaal niet door scheidsrechter Björn Kuipers, maar door een Limburgs bedrijf dat binnen 24 uur de grasmat in het stadion van Lille vervangt.

Zondagavond kreeg Gerdien Vloet van Hendriks Graszoden een telefoontje van de UEFA: "Met lichte paniek in zijn stem vroeg hij ons of we met spoed een grasmat konden vervangen."

Het veld in Grand Stade Lille Métropole is in zo'n slechte staat, dat vervanging de enige optie was voor de voetbalbond. Er was eerder al actie ondernomen om het gras beter bespeelbaar te maken, bijvoorbeeld door extra te luchten met ventilatoren. Nu gaat de mat er dus toch helemaal uit.

Tijdens het kijken van de EK-wedstrijden was het Vloet al opgevallen dat het gras in de voetbalstadions er niet altijd even mooi bij ligt. "We hadden er toch meer van verwacht, maar de slechte kwaliteit is vooral te wijten aan het natte weer."

De huidige mat is niet afkomstig van het bedrijf uit Heythuysen. In 2008 en 2012 had het wel geleverd aan EK-gastlanden. Standaard ligt er een voorraad voetbalvelden klaar, dus de deal met de UEFA was snel beklonken.

Limburgse grasmat aangekomen bij EK-stadion in Lille

Zes vrachtwagens met machines en personeel vertrekken deze middag naar Lille. De klus zelf begint zo snel mogelijk na het laatste fluitsignaal. Eerst wordt de oude grasmat geruimd, dan wordt de nieuwe graszode op maat gesneden en gelegd.

Verloopt alles volgens plan, dan is het stadion vrijdagavond volledig klaar voor de volgende EK-wedstrijd. Die is zondagavond om 18.00 uur, tussen Duitsland en een nog te bepalen tegenstander.

Vloet sluit niet uit dat er nog meer vervangingsklussen volgen: "We hebben gezien hoe het gras erbij ligt en staan klaar voor een volgend telefoontje van de UEFA."

Met zes vrachtwagen op weg naar Lille

STER reclame