NOS
NOS Nieuws Buitenland Voetbal

Nederlandse voetbaltrainers in de problemen in China

Meerdere Nederlandse voetbaltrainers die hun geluk beproefden in China zijn van een koude kermis thuisgekomen. Ze krijgen geen of te weinig salaris en wie daarover klaagt, vliegt eruit. 

Een van hen is Wilhelm van de Wiel, werkzaam in de provincie Binnen-Mongolië. Vorige week werd hij op staande voet ontslagen. "Ik denk dat ik ontslagen ben omdat ik mijn salaris heb opgeëist. Ik hoorde 20.000 yuan (2700 euro) te krijgen maar kreeg 5000 yuan."

De Nederlanders zijn in dienst van het bedrijf HPSS Shenzhen. Dat bedrijf had ook een Nederlandse afdeling en daarmee heeft Van de Wiel in eerste instantie zaken gedaan. "Uiteindelijk is de Nederlandse tak afgestoten en zijn we door gegaan met de Chinese tak. Toen begon het al te rommelen, maar uiteindelijk wil je toch je droom najagen", aldus Van de Wiel in het NOS Radio 1 Journaal.

'Ik speel met vuur'

Werknemers die klagen, melding maken van wantoestanden bij het ministerie of met de pers praten, worden geïntimideerd door het bedrijf. "Ik speel nu met vuur omdat ik met de media praat. Maar als ik dit niet naar buiten breng, wordt het ook niet bekend. Ik wil gewoon dat dit stopt." Van de Wiel hoopt China zo snel mogelijk te verlaten.

Volgens De Telegraaf staat het verhaal van Van de Wiel niet op zichzelf. Zeker vier Nederlandse voetbaltrainers krijgen geen salaris meer. Zij zijn al ontslagen of worden daarmee bedreigd. Het is niet de eerste keer dat Nederlandse voetbaltrainers in de problemen raken in China.  

WK 2030

De Nederlandse trainers zijn in China terechtgekomen omdat het land flink investeert in jeugdvoetbal. China wil uitgroeien tot een belangrijke voetbalnatie. Het doel van president Xi Jinping, zelf fervent voetballiefhebber, is om in 2030 het WK te organiseren en wereldkampioen te worden.

STER reclame