Jakub Blaszczykowski heeft gescoord

Polen door op EK na magere zege op Oekraïne

Polen kan zich gaan voorbereiden op een duel met Zwitserland in de achtste finales van het EK, komende zaterdag in Saint-Etienne.

De Polen hebben in hun laatste groepswedstrijd een magere 1-0 zege geboekt op Oekraïne en eindigden daardoor als tweede in groep C.

Rollen omgedraaid

Oekraïne was al uitgeschakeld. Polen kon nog poulewinnaar worden. Het leek echter alsof die rollen omgedraaid waren. Polen kreeg via Robert Lewandowski nog wel vroeg een kans op de 1-0 (de spits schoot van dichtbij over), maar daarna was het Oekraïne voor en na.

De Oekraïners speelden gedreven. Dat het in de eerste helft bij 0-0 bleef, was mede te danken aan Michal Pazdan, die zich tot tweemaal toe voor de bal wierp bij schoten van Roman Zozoelja en Andrij Jarmolenko. Laatstgenoemde aanvaller prikte de bal even later naast toen hij oog-in-oog stond met doelman Lukasz Fabianski.

Kort na rust kopte Oleksandr Zintsjenko net langs de kruising. Het leek erop dat Oekraïne ook in het tweede bedrijf het heft in in handen zou nemen, maar dat bleek niet het geval. Polen rechtte de rug en kwam in de 54ste minuut op voorsprong.

Jakub Blaszczykowski kapte zich na een fraaie steekpass van Arek Milik goed vrij en jaagde de bal in de bovenhoek. Een minuut later had Bartosz Kapustka de 2-0 op zijn schoen, maar het 19-jarige talent schoot net naast.

De 2-0 bleef dus uit, wat Oekraïne weer moed gaf. De ploeg van scheidend trainer Michajlo Fomenko ging vol voor de gelijkmaker om het EK toch nog met opgeheven hoofd te verlaten. Een schot van Roeslan Rotan ging er nog bijna in, maar Fabianski hield de nul.