Weinig geld en slechte peilingen, Trump's campagne in het slop

Reuters

"Het is tijd voor een andere campagne", zei Donald Trump gisteravond nadat hij zijn omstreden campagneleider aan de kant had gezet. De Republikein staat onder grote druk om zijn campagne op te schudden, want het gaat niet goed met zijn kansen op het Amerikaans presidentschap.

In het gemiddelde van de landelijke peilingen staat Trump achter op Hillary Clinton. Ook wat betreft het aantal kiesmannen moet hij een flinke inhaalslag maken. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Clinton heeft 800 krachten in haar team, Trump enkele tientallen

Armlastig

Op financieel vlak gaat het de miljardair ook niet voor de wind. Uit cijfers die gisteren bekend werden, bleek dat Trump in mei slechts 3 miljoen dollar heeft opgehaald. Om het hoofd boven water te houden, moest hij zijn campagne zelf 2 miljoen dollar lenen. 

Al met al had hij begin deze maand maar 1,3 miljoen dollar in kas. Ter vergelijking: Hillary Clinton kreeg in mei 26 miljoen dollar aan donaties en begon deze maand met een vermogen van 42 miljoen.

Met zo weinig budget heeft Trump nauwelijks personeel. Zijn pr-afdeling bestaat uit één woordvoerder. In totaal staan ongeveer zeventig mensen op de loonlijst. Clintons campagne heeft bijna 700 werknemers.

Partij helpt

Trump heeft het veldwerk in spannende staten tot nu toe uitbesteed aan de Republikeinse partij. De Republikeinen hebben al honderden medewerkers in de swing states die informatie verzamelen over de kiezers, campagne-activiteiten organiseren en geld binnenhalen.

De vraag is of de Republikeinen de rekening blijven betalen, want doorgaans spekt de presidentskandidaat juist de partijkas. Weliswaar haalden ze in mei 13 miljoen dollar binnen, maar dat is veel minder dan vier jaar geleden. Samen met hun kandidaat Mitt Romney kregen ze toen 34 miljoen dollar toegestopt. 

'Ongelimiteerd cash'

Toch maakt Trump zich geen zorgen. Via de site van zijn campagne laat de ondernemer weten dat als het moet er "ongelimiteerd" contant geld voorhanden is. Hij belooft dat als het nodig is hij zijn eigen kapitaal aanspreekt, zoals hij naar eigen zeggen ook heeft gedaan in de voorverkiezingen. Trump zegt 50 miljoen dollar van zijn eigen geld in de campagne van de voorverkiezingen te hebben gestoken. 

Dat gaat dan om leningen en een deel van dat geld vloeit weer naar hem terug, volgens persbureau AP. Trump huurt voor zijn campagne veel van zijn eigen bedrijven in. Zo steeg de omzet van een Trump-bedrijf dat water in flesjes verkoopt. Ook maakt hij veelal gebruik van zijn eigen vastgoed, zoals de Trump Tower, en brengt dat in rekening. Daarnaast betaalt de campagne voor het gebruik van Trumps vliegtuig en Trump-wijn. Op die manier is zeker 6,2 miljoen dollar naar bedrijven van de miljardair gevloeid. 

De campagne van de waarschijnlijke Republikeinse kandidaat wijst erop dat juni pas de eerste maand is dat geldschieters en aanhangers op grote schaal om geld wordt gevraagd. Het eerste evenement voor fondsenwerving was pas op 25 mei, staat in de verklaring. De campagne noemt het bedrag dat tot nu toe is opgehaald "ongelofelijk". Dat moet blijken in de cijfers over juni.    

Uitgesproken steun

Trump geniet de steun van de partij, maar echt van harte gaat dat niet. Een van de machtigste Republikeinen, Huis-voorzitter Paul Ryan, deed er weken over om zich achter Trump te scharen. 

Hij hoeft niet te rekenen op de familie-Bush noch op oud-presidentskandidaten Romney en John McCain. Bovendien werd vorige week bekend dat tientallen gedelegeerden een plan smeden om Trump op de partijconventie te dwarsbomen.

Een rommelige campagne, slechte peilingen, weinig geld en schoorvoetende steun van zijn eigen partij. Trump zal de komende maanden alles op alles moeten zetten om zijn aanzienlijke achterstand op Hillary Clinton in te halen.

STER Reclame