Kabels in een serverruimte ANP

Er is op Europees niveau leiderschap nodig om ervoor te zorgen dat het internet zoals we dat nu kennen behouden blijft. Dat is de boodschap van een groep deskundigen onder leiding van de Zweedse oud-premier Carl Bildt. 

De groep, verenigd in de Global Commission on Internet Governance (GCIG), heeft een adviesrapport uitgebracht dat op 29 juni in het Europees Parlement wordt besproken. Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is het enige Nederlandse lid van de groep.

Versleuteling

De GCIG adviseert onder meer om de versleuteling van online data niet te verzwakken. Hierdoor zou het open internet in gevaar komen.

Sinds de aanslagen in Parijs en Brussel is het debat over versleuteling weer op gang gekomen. Terroristen en criminelen maken in een toenemende mate gebruik van apps die zodanig versleuteld zijn dat het voor opsporingsdiensten nagenoeg onmogelijk is om bij bijvoorbeeld chat-gesprekken te komen. 

Het tegenargument is dat hiermee de veiligheid van gebruikers in gevaar kan komen en dat ze een makkelijk doelwit kunnen worden voor internetcriminelen. De Nederlandse regering zei eerder al dat het versleuteling niet wil verzwakken. 

Invloed algoritmes

Daarnaast adviseert de organisaties de ontwikkeling van algoritmes goed in de gaten te houden. In een steeds grotere mate maken bedrijven hier gebruik van. Facebook en Google doen dit al jaren en bepalen zo in een belangrijke mate wat mensen wel of niet te zien krijgen. 

Ten slotte benadrukt de organisatie het belang van netneutraliteit. Ook dit is een veelbesproken thema in Europa. Dit draait om de vraag of al het verkeer op dezelfde manier moet worden behandeld, of dat providers bijvoorbeeld Netflix buiten de abonnementskosten mag laten. Dit zou kunnen leiden tot oneerlijke concurrentie.

Vorig najaar stemde het Europees Parlement in met een afgezwakte vorm van netneutraliteit.

STER reclame