IOC: 'schone' Russen toch naar Spelen

time icon
EPA

Het IOC heeft besloten dat Russische atleten die aantoonbaar 'schoon' zijn, toch onder de Russische vlag deel mogen nemen aan de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro.

Het Internationaal Olympisch Comité nam de schorsing van de Russen door de IAAF weliswaar over, maar zet de deur op een kier. Atleten die kunnen bewijzen dat ze al geruime tijd getest zijn buiten het disfunctionele antidopingsysteem in eigen land of die zich alsnog buiten Rusland uitgebreid laten testen, mogen toch deelnemen als ze een verklaring van goedkeuring hebben van hun internationale bond.

De internationale atletiekfederatie IAAF had eerder al voorgesteld schone atleten eventueel onder een neutrale vlag aan de Olympische Spelen te laten deelnemen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Isinbajeva: diep in mij is er nog hoop

Ook Kenianen hebben extra verklaring nodig

Het IOC legt dezelfde eisen op aan atleten uit Kenia, dat ook niet beschikt over een ordentelijk antidopingsysteem. Ook de Kenianen moeten met een verklaring van de internationale bond aantonen dat zij gerechtigd zijn om deel te nemen aan de Olympisch Spelen.

Het IOC riep verder het antidopingbureau WADA op om op een mondiale conferentie in 2017 het hele systeem rond de strijd tegen doping tegen het licht te houden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bach: Rusland mag beslissing aanvechten

Atletenmanager Jos Hermens vindt het een prima zaak dat het IOC ook van Keniaanse atleten eist dat ze een verklaring van de IAAF overleggen dat ze mogen meedoen in Rio. Hij verwacht niet dat daardoor veel Kenianen zullen ontbreken op de Spelen. "Volgende week zijn de trials in Kenia. De atleten zullen op hun hoede zijn voor strenge controles. Ik denk dat de topatleten er gewoon zijn."

Hermens heeft zelf ook Kenianen in zijn stal. Hij maakt zich geen zorgen. "We hebben heel veel contact met de IAAF over de controles die onze atleten ondergaan. We hebben geen enkel signaal gekregen dat er iets mis is met onze atleten. Ik maak me echt geen zorgen."

Hermens: slaat niet echt ergens op, maar kan er mee leven

Atletenmanager Jos Hermens reageert op de beslissing van het IOC om ook van de Keniaanse atleten een verklaring van de IAAF te vragen, voordat ze mee mogen doen aan de Olympische Spelen.

Dat het IOC ook ineens van Kenianen een 'bewijs van goed gedrag' eist, verbaast Hermens niet. Hij vermoedt er een politiek spelletje achter.

"Rusland voelt zich in de steek gelaten. Dit is dus allemaal politiek richting Rusland. Zo van: kijk eens, we pakken ook andere landen aan. In Kenia was echter geen sprake van een door de staat opgezet dopingsysteem. In Kenia liepen allerlei idioten in de atletieksport rond die snel geld wilden verdienen en er onfrisse praktijken op nahielden."

STER Reclame