Henk Hofland in 2011
NOS Nieuws

'Journalist van de eeuw' H.J.A. Hofland overleden

De journalist H.J.A. Hofland is vanochtend op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NRC Handelsblad, waar hij tot kort voor zijn dood voor schreef. Hofland kreeg onder meer het predicaat 'journalist van de eeuw'.

Hofland was zijn gehele carrière verbonden aan NRC Handelsblad en zijn voorgangers. Hij was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, tot die krant in 1970 fuseerde met de Nieuwe Rotterdamsche Courant tot het huidige NRC Handelsblad. Zijn bekendste journalistieke boek was Tegels lichten. De belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs, De Tegel, is daar naar vernoemd.

Hofland had sinds zijn zesde plezier in zijn werk

Onder het pseudoniem S. Montag schreef hij een wekelijkse rubriek met persoonlijke observaties over talloze onderwerpen. Daarvan verschenen in de krant 1845 afleveringen. De laatste aflevering verscheen 4 juni, over afval.

Maar maak in Amsterdam eens een wandeling over het Museumplein kort nadat daar een feest is geweest. Of neem een kijkje op een ander feestterrein. Je weet niet wat je ziet. De woestijn van rotzooi, verpakkingen, kledingstukken, bedrukt papier, zo gek kun je het niet opnoemen of het ligt er. We verzinnen steeds vernuftiger apparaten om het vuil te bestrijden en het wordt steeds meer tot ons dagelijks gezelschap.

Uit de laatste column van S. Montag

Vorige week moest Hofland verstek laten gaan voor zijn column, vanwege gezondheidsredenen. Er verscheen wel een interview, waarin hij uitgebreid inging op actuele kwesties. De eventuele brexit, de kandidaatstelling van Trump en de komst van de JSF kwamen aan bod. Maar ook ging het over zijn eigen leven en de dood. Dat laatste zou volgens Hofland nog wel even op zich laten wachten.

Weet je wat het eigenaardige is van je leven? Je energie raakt op. Vroeger dacht ik: kom, ik ga weer eens een roman schrijven (hij schreef er vijf). En dan wist je het onderwerp, of niet. Maar altijd: tikken. Stukjes schrijven. Waarom? Voor de lol. Ik kan me goed voorstellen dat je vermoeid van je leven wordt. Jeezis, weer opstaan.

H.J.A. Hofland in zijn laatste interview

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van het NRC Handelsblad noemt Hofland van groot belang voor de krant. "Hij was het NRC en bleef het ook. Hij was zeker geen schim uit het verleden, maar iemand die tot voor kort nog hier door de gangen dwaalde en gesprekken aanknoopte en een praatje maakte met de journalisten."

Ook jonge journalisten wist hij te inspireren, zegt Vandermeersch. "Die ging hij dan een beetje jennen en uitdagen om nieuwsgierig te zijn. Nieuwsgierig zijn is wat volgens Hofland iemand een goede journalist maakt. Van het functioneren van een ouderwets horloge tot de achterliggende oorzaken van de Golfoorlog en alles wat er tussenin zit."

Omdat bij de redactie van de krant bekend was dat zijn gezondheid achteruitging, werd besloten tot nog een laatste groot interview, dat vorige week werd gepubliceerd. "Maar we hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan, we hoopten dat S. Montag daarna nog terug zou keren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl