Protest in Honduras na de moord op milieuactiviste Berta Cáceres
NOS Nieuws

Overheden vaak machteloos tegen geweld tegen milieuactivisten

Alleen een internationaal gecoördineerde aanpak kan het geweld tegen milieuactivisten terugdringen. Volgens mensenrechtenadvocaat Jan van de Venis zijn landen afzonderlijk vaak niet machtig genoeg om deze vorm van criminaliteit aan te pakken.

Vorig jaar werden over de wereld 185 milieuactivisten vermoord, zegt de Britse milieuorganisatie Global Witness. Dat is een toename van 60 procent vergeleken met het jaar ervoor.

In Brazilië werden de meeste activisten gedood. Zij verzetten zich in veel gevallen tegen de illegale houtkap in het Amazonegebied. "Daar zitten vaak grote mondiale kartels achter", zegt Van de Venis. "Illegale houtkap is allang geen kleinschalige misdaad meer."

Huiswerk niet op orde

Overheden hebben de capaciteit niet om zich daartegen te wapenen. "In sommige gebieden zijn bedrijven machtiger dat de overheid. Illegale houtkappers hebben dan geld genoeg om bijvoorbeeld mensen in te huren en activisten uit de weg te ruimen. Soms wordt de overheid omgekocht, zodat deze zich niet verzet tegen de illegale praktijken."

De internationale gemeenschap moet de handen ineenslaan, zegt Van de Venis. "Overheden en bedrijven moeten zich sterker maken voor een schoon en gezond milieu. Ondanks goede bedoelingen is het huiswerk vaak niet op orde. Er wordt vaak onvoldoende rekening gehouden met de mensen daar."

Ook familieleden van milieuactivisten zijn vaak het slachtoffer van intimidaties.

Mensenrechtenactivist

Ook Nederland moet meer doen op dat gebied, zegt Van de Venis. "Dit voorjaar werd in Honduras een activiste vermoord die zich verzette tegen de afdamming van een rivier. Die rivier was voor de lokale bevolking heel belangrijk. Later bleek dat de Nederlandse financieringsbank FMO bij het waterproject betrokken was."

De bank trok zich na de moord terug uit het project.

Van de Venis wijst erop dat er naast de moorden nog veel meer intimidaties plaatsvinden. Ook familieleden van de actievoerders zijn vaak het slachtoffer. "Die moorden zijn verschrikkelijk, maar daarnaast zijn er ook bedreigingen en verkrachtingen. Het zijn ketens van intimidatie waar wij hier niets van zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl