De Utrechtse brandweer voerde vorige week actie bij de Dom Wim Smit | NOS

Brandweerlieden gaan actievoeren als de onderhandelingen over een nieuwe cao op niets uitlopen. De brandweer verzet zich tegen verhoging van de pensioenleeftijd van 55 naar 62 jaar.

Als vóór donderdagochtend tien uur niet wordt voldaan aan de eisen van de brandweer, komen er landelijke acties. "Er worden bijvoorbeeld geen katten meer uit bomen gehaald, of kelders leeggepompt", zegt Bert de Haas van FNV Overheid. Volgens hem komt de veiligheid door de acties niet in gevaar.

Gevaarlijk werk

Eerder deze maand voerde de brandweer ook al actie. In Amstelveen verstoorden brandweerlieden een raadsvergadering en in Utrecht protesteerde de plaatselijke brandweer bij de Dom. In Amsterdam stopte de brandweer met overwerken.

Een groot struikelblok bij de onderhandelingen is de pensioenleeftijd. Nu kunnen brandweerlieden tussen hun 55ste en 59ste met pensioen, afhankelijk van het aantal dienstjaren. Burgemeesters willen dat verhogen naar 62, maar de brandweermannen en -vrouwen zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dat ze recht hebben op een pensioenleeftijd van 55 omdat ze zwaar en gevaarlijk werk doen.

Te laat bij overleg

Vakbond FNV zou gisteravond met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overleggen over de cao, maar dat ging niet door. De FNV zegt dat de VNG te laat kwam opdagen en voelde zich daardoor niet serieus genomen.

Volgens een woordvoerder van de VNG klopt dat niet. "Wij waren tien minuten te laat omdat de politie ons adviseerde een andere route naar de locatie te nemen. We hebben gemeld dat we later waren. Helaas waren zij toen al weg. We hebben de hele avond gevraagd of ze terug wilden komen om wel te kunnen onderhandelen. Dat is niet gelukt."

STER reclame