NOS Sport

Moeten meer Russische sporters vrezen voor Rio?

'Dopingbeschuldigingen Rusland reiken verder dan atletiek'

Russische atleten zullen niet aanwezig zijn bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het is het gevolg van de schorsing die de internationale atletiekfederatie de Russen vanwege hun falende dopingbeleid heeft opgelegd. Maar de beschuldigingen aan het adres van Rusland reiken verder dan alleen de atletiek, stelt Olivier Niggli, vanaf 1 juli de opvolger van David Howman als directeur van het wereldantidopingagentschap WADA.

Niggli doet zijn uitspraken in een vraaggesprek met de NOS. Volgens hem zijn er aanwijzingen dat meer sporten besmet zijn door het falende Russische antidopingbeleid. De opmerkingen van Niggli doen de vraag rijzen of ook andere Russische sporters moeten vrezen voor hun deelname in Rio?

'Bewijzen over voetbal'

WADA onderzoekt momenteel de beschuldigingen die Grigori Rodtsjenkov, oud-directeur van het Russische antidopinglaboratorium, vorige maand heeft geuit. Rodtsjenkov verklaarde dat tientallen Russische sporters bij de Olympische Spelen in Sotsji doping kregen toegediend, in een programma dat was georganiseerd door de staat .

"De beschuldigingen die momenteel op tafel liggen gaan over de Olympische Spelen in Sotsji. En de onderzoeksleider heeft al gezegd dat hij bewijzen heeft over voetbal", stelt Niggli. "Dus het is duidelijk dat het hier niet alleen om atletiek gaat."

Niet speculeren

Het onderzoeksrapport, dat in opdracht van het Internationaal Olympisch Comité wordt opgesteld, moet over vijf weken klaar zijn. Niggli durft niet te zeggen of ook andere Russische sporters moeten vrezen om te worden uitgesloten van de Olympische Spelen.

"We moeten wachten op de bewijzen die uit het onderzoek naar voren komen. Als uit het onderzoek blijkt dat er sprake was van een dopingprogramma, georganiseerd door het ministerie van Sport, dan gaat het waarschijnlijk om alle sporten. Maar ik wil niet speculeren. We moeten afwachten."

Schone Spelen?

Niggli hoopt dat het publiek in augustus naar schone Spelen in Rio zal kunnen kijken. Maar garanderen kan de Zwitser het niet. "Er zijn in ieder geval veel extra maatregelen genomen. We doen alles wat we kunnen. In Rio de Janeiro heb je in ieder geval de garantie dat er alles aan is gedaan om er schone Spelen van te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl