NOS Nieuws

Ondanks 'Orlando' blijft senaat VS tegen strengere wapenwetgeving

Verdeeldheid over wapenwetgeving

Terreurverdachten kunnen gewoon wapens blijven kopen in de VS. De Amerikaanse Senaat heeft een wetsvoorstel van de Democraten dat de verkoop aan banden moest leggen weggestemd. Strengere achtergrondcontroles voor de verkoop van vuurwapens komen er ook niet.

Na de aanslag in een homoclub in Orlando nam de roep om strengere wapenwetgeving in de VS toe. De Republikeinen, die een meerderheid hebben in de Senaat, zijn toch tegen het voorstel. Zij vrezen dat Amerikanen die ten onrechte op de terreurlijst staan de dupe worden van de strengere regels. Die zouden volgens het voorstel van de Democraten ook geen wapens kunnen kopen, terwijl er van hen volgens de Republikeinen niets te vrezen is.

Een tegenvoorstel van de Republikeinen om de verkoop van wapens aan mensen op de terreurlijst te vertragen haalde het ook niet. Volgens het plan zouden terreurverdachten minimaal 72 uur moeten wachten na de koop, voor ze het wapen zouden krijgen. In die periode zou het OM de koop kunnen aanvechten bij een rechter.

De Democraten zeggen dat dat plan niet haalbaar is en dat het veel te veel werk oplevert voor de FBI, die controles uit zou moeten voeren voor het OM.

Reacties

Presidentskandidaat Clinton reageerde op Twitter met één woord op de afwijzingen van de Senaat: genoeg. Daaronder staan de namen van de 49 slachtoffers van de aanslag in Orlando.

Wapenorganisatie NRA spreekt van de genante vertoning in de Senaat. Het draaide volgens de lobbyclub niet om het verbeteren van de veiligheid, maar het was gewoon een politiek spel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl