Het motto van de politie van New York. Reuters

Top politie New York verdacht van corruptie

time icon

Drie hooggeplaatste functionarissen van de politie van New York City zijn gearresteerd op verdenking van corruptie. Een van hen is volgens The New York Times Michael Harrington, de plaatsvervangend commandant van het New York Police Department (NYPD). In Brooklyn werd een zakenman opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij ook bij de zaak betrokken is.

The New York Times noemt de arrestaties een smet op het blazoen van de NYPD, de grootste gemeentelijke politiemacht van de Verenigde Staten. Het zou een van de grootste schandalen bij de Amerikaanse politie in lange tijd zijn.    

De politiemannen worden ervan verdacht dat ze grote cadeaus hebben aangenomen van twee zakenmannen. The New York Times noemt het "bizar" wat ze voor de zakenmannen deden.

De politiemensen worden er onder meer van verdacht dat ze in opdracht van de zakenmannen protestacties hebben beëindigd die waren gericht tegen hun bedrijven en cliënten. Ook zouden ze een rijbaan hebben afgesloten toen een van de zakenmannen onderweg was naar een juwelier.

Prostituee

De zakenmannen kwamen volgens de aanklacht met Kerstmis bij de politiemensen thuis om kerstcadeaus uit te delen. Gekleed als kerstelfen gaven zij de kinderen van de functionarissen computerspellen. De vrouw van een van hen kreeg sieraden ter waarde van ruim 1000 dollar.

Plaatsvervangend commandant Harrington zou in 2013 een privévlucht met een prostituee naar Las Vegas hebben aangenomen. Een andere politieman wordt ervan verdacht dat hij mensen hielp met het verkrijgen van wapenvergunningen. Hij bekende eerder dat hij schuldig was aan omkoping.

Burgemeester

Volgens The New York Times zijn de arrestaties onderdeel van een groter onderzoek naar de financiering van de campagne van de Democraat De Blasio, de zittende burgemeester van New York. Hij werd in 2013 gekozen als burgemeester. Meer dan tien andere politiemensen werden al intern gestraft naar aanleiding van dit grotere onderzoek. Niets wijst erop dat De Blasio betrokken is bij deze specifieke zaak.

STER Reclame