ANP
NOS Nieuws

Rondvaartboten blokkeren Amstel voor stadhuis Amsterdam

Tientallen Amsterdamse rondvaartboten hebben maandag rond het middaguur de Amstel voor het stadhuis enige tijd geblokkeerd. De rederijen hielden een protestactie tegen het besluit van de gemeente om de markt voor boten langer dan veertien meter opnieuw te verdelen. De markt voor het exploiteren van boten korter dan veertien meter wordt vrijgegeven.

De reders zijn bang voor banenverlies. Bovendien vrezen ze dat grote boten tot schroot verwerkt moeten worden. Volgens hen zijn de bestaande boten kansloos tegen nieuwkomers op de markt, die kunnen zorgen dat hun boten precies aan de eisen voldoen. Ze hebben wethouder Kock (D66) een petitie aangeboden waarin ze hem oproepen het besluit op te schorten en het met hen over alternatieven te hebben.

Rederijen vrezen dat hun vloot rijp is voor de schroothoop

Kock wijst erop dat de rechter heeft geoordeeld dat er met de 135 vergunningen die er nu zijn sprake is van een ongeoorloofd monopolie. De markt moet dus worden opengebroken.

De gemeente gaat een puntensysteem hanteren waardoor het minder aantrekkelijk wordt om grote boten te exploiteren. Ook duurzaamheid, bijvoorbeeld varen op elektriciteit, wordt een criterium.

De gemeente hoopt het drukke vaarverkeer op de grachten beter beheersbaar te maken. Volgens Kock kunnen de langere boten ook buiten het centrum varen, omdat het ook daar steeds drukker wordt.

Een rondvaart door Amsterdam maken is populair onder toeristen: jaarlijks bekijken enkele miljoenen mensen de stad vanaf het water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl