Directeur Luuc Eisenga moet rust brengen binnen de organisatie van sc Heerenveen
NOS Voetbal

Eisenga: fikse uitdaging bij sc Heerenveen

Hij werkte meer dan twintig jaar in de wielerwereld voordat hij begin dit jaar zijn entree maakte in de voetballerij: Luuc Eisenga. De geboren Fries begon op 1 februari als directeur bij sc Heerenveen. "Het is een fikse uitdaging en daar houd ik wel van", zei hij zondag in het programma Sportzomer op NPO Radio 1.

Sportief beleefde Heerenveen een teleurstellend seizoen (twaalfde plaats) en ook financieel is er werk aan de winkel voor Eisenga. Zo moet er nog een nieuwe hoofdsponsor gevonden worden in de komende weken. "Er worden gesprekken gevoerd en daar merk je aan dat Heerenveen hartstikke interessant is. Maar het telt pas als er een handtekening is gezet. Het zou gek zijn als ik me daar geen zorgen over zou maken", aldus Eisenga.

Machtsstrijd binnen Heerenveen

Heerenveen kende een roerige tijd. De laatste zeven jaar kende de club vijf verschillende directies. Een machtsstrijd tussen twee kampen verscheurde de club. Aan Eisenga de taak om de rust terug te brengen.

Eisenga gaat onbevangen te werk. "Ik voel me onafhankelijk en denk niet in kampen. Ik kom van buiten en dat is een groot voordeel. Ik luister naar iedereen en samen met het bestuur kan ik objectieve beslissingen nemen. Dat ontbrak de laatste jaren."

Onlangs besloot Eisenga het contract van technisch manager Hans Vonk niet te verlengen. "Dat zijn geen gemakkelijke beslissingen. We hebben het gedaan, omdat dat in onze ogen het beste was voor de club. De argumentatie hebben we met Hans zelf besproken, maar dat is iets tussen werknemer en werkgever." Inmiddels is Gerry Hamstra aangesteld als opvolger van Vonk.

'Terug naar oude waardes'

Op zijn pad bij sc Heerenveen komt Eisenga ook onvermijdelijk in aanraking met Foppe de Haan en Riemer van der Velde, het duo dat de Friese club heeft getransformeerd van een bescheiden eerstedivisieploeg naar een aansprekende eredivisionist. Van der Velde en De Haan genieten in Friesland groot aanzien, maar worden tegelijkertijd soms afgeschilderd als mannen die hun erfenis niet kunnen loslaten en daarmee de verdere ontwikkeling van sc Heerenveen in de weg staan.

"Natuurlijk heb ik ook met hen gesproken", zegt Eisenga. "Zelfs nog voordat ik was begonnen. Dat lijkt me ook logisch, zij hebben de club groot gemaakt. Ik voel me door hen gesteund."

"We moeten terug naar de oude waardes, waar Heerenveen bekend om stond", vervolgt Eisenga. "Een warme omgeving creëren voor spelers, waarin ze beter kunnen worden. Dat heeft Heerenveen in het verleden laten zien. Het is niet voor niks dat er vier grote spitsen in de Bundesliga spelen met een verleden bij Heerenveen. Dat kan geen toeval zijn."

Dat Eisenga uit een totaal andere sportwereld komt, vormt geen belemmering. "Het gaat erom hoe je je opstelt. Je moet niet denken als je uit de wielerwereld komt dat je de wijsheid in pacht hebt in het voetbal. Natuurlijk was er gezonde scepsis toen ik binnenkwam. Maar gelukkig staan een heleboel mensen ervoor open en zeggen: 'dit is misschien wel goed'."

Het grootste verschil tussen wielrennen en voetbal? Eisenga: "In het wielrennen heb je puur te maken met individualisten. Renners gaan hun eigen gang, weten alles over training en voeding en trainen ieder voor zich op hun eigen plek. Echt helemaal een eigen BV'tje. In het voetbal is een groep altijd samen en de trainer en zijn assistenten zitten er bovenop. Dat is heel anders werken."

Heerenveen begon zaterdag als eerste van alle eredivisieclubs aan de voorbereiding op het komende seizoen. Met Jurgen Streppel als nieuwe trainer. "Hij is bloedfanatiek en wil het beste uit de spelers en het team halen. Dat moet ook. We moeten gewoon elk jaar proberen het maximale eruit te halen. Dat is waar de mensen op wachten", aldus Eisenga.

Heerenveen traint weer voor nieuw seizoen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl