De Britse premier Cameron (r) samen met presentator David Dimbleby in de studio van 'Question Time'

Cameron: bij 'nee' tegen EU zijn we terug bij af

Als de Britten komende donderdag in het brexit-referendum 'nee' stemmen tegen de EU, dan moet Groot-Brittannië weer helemaal opnieuw beginnen. Dat zei David Cameron vanavond in een speciale uitzending van het BBC-programma Question Time.

Vanuit een studio in Milton Keynes beantwoordde de Britse premier vragen van burgers over het brexit-referendum.

Cameron, zelf voorstander van het EU-lidmaatschap, benadrukte dat een 'nee' voelbaar zal zijn in de portemonnees van de Britten. "Dan zal de regering de belastingen moeten verhogen of moeten bezuinigen. We zijn dan terug bij af."

Immigratie

Veel vragen uit het publiek gingen over immigratie. Tegenstanders van de EU willen dat de Britten weer controle krijgen over hun eigen grenzen, maar dat is volgens de premier niet de oplossing van het immigratieprobleem.

Drie dagen na de moord op parlementariër Jo Cox hebben de voor- en tegenstanders van een brexit hun campagne weer hervat. Boris Johnson van de Conservatieven én brexit-voorstander zei in een toespraak dat het tijd wordt dat de Britten weer de controle terug krijgen. "Laten we de macht over onze grenzen grijpen met een verstandig, eerlijk, onpartijdig systeem."

Brexit-campagne hervat na moord Jo Cox

UKIP-leider en EU-tegenstander Nigel Farage sprak ook over de problemen met immigranten. "Mensen in de eurozone zeggen dat de EU ze in de steek laat", zei hij. "Als je bedenkt wat bondskanselier Angela Merkel afgelopen zomer heeft gedaan door te zeggen 'kom maar met zo veel als jullie willen'. Dan willen wij geen onderdeel blijven van een Unie die aan alle kanten faalt."

Jeremy Corbyn van Labour, voorstander van de EU, zette zich af tegen Farage, die een poster liet maken waarop hij afgebeeld staat voor duizenden migranten op de vlucht met de tekst 'Breaking Point'. "Vreselijk", zei Corbyn. "Ik denk dat de aartsbisschop heel terecht zei dat iedereen een deel van de vluchtelingencrisis op zich moet nemen. Wij allemaal. Het is een humanitaire crisis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl