Een kantoor van Volkswagen in Wolfsburg EPA

Volkswagen komt nog deze maand met een voorstel om de gevolgen van het gesjoemel met dieselauto's in de Verenigde Staten af te kopen. De Duitse autoproducent trekt 10 miljard dollar (8,9 miljard euro) uit voor de schikking: 6,5 miljard dollar voor de eigenaren van VW's en 3,5 miljard voor de toezichthouders op federaal niveau en in de staat Californië, meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. 

Vorig jaar werd bekend dat Volkswagen met geheime software tests manipuleerde waarmee de uitstoot van dieselmotoren wordt gemeten. Zo leken de Volkswagens veel milieuvriendelijker dan ze in werkelijkheid waren. Wereldwijd rijden er elf miljoen Volkswagens met de sjoemelsoftware. 

Claims

In de VS zijn veel schadeclaims tegen Volkswagen ingediend. Met het geld dat VW beschikbaar stelt voor de autobezitters, kunnen zij de motor van hun auto laten aanpassen. De toezichthouders en de Amerikaanse milieudiensten zijn evenwel nog niet akkoord met de reparaties die VW voorstelt. 

Als de VW-eigenaren van hun auto af willen, kunnen ze hem verkopen aan Volkswagen. 

Uiterlijk 28 juni moeten de advocaten van de slachtoffers van dieselgate het VW-plan voorleggen aan de federale rechter in San Francisco, die de claims bijhoudt. De rechter hakt uiteindelijk de knoop door of het bedrijf de zaak op deze wijze kan schikken. 

In totaal heeft Volkswagen 16,2 miljard euro opzijgelegd om de kosten van het wereldwijde schandaal te dekken.

STER reclame