1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Inlichtingen achilleshiel bij terreurbestrijding

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

Nederland moet meer geld steken in het verzamelen en analyseren van informatie over potentiële terroristen. Dat zeggen diverse terreurbestrijders op anonieme basis tegen de NOS. Volgens hen ligt de focus te veel op politie-eenheden die snel reageren op dreigingen, en is de inlichtingenpositie de achilleshiel van de Nederlandse terreurbestrijding.

Volgens bronnen bij de politie zijn er door de reorganisatie veel mensen die worden overgeplaatst in nieuwe functies en die het vak dus nog moeten leren. Ook is de kwaliteit van de analisten onder de maat. Daardoor kunnen deze politiemensen niet optimaal doen wat ze moeten doen. Er is te weinig geld voor opleidingen.

Bezuiniging

Terreurdeskundige Jelle van Buuren herkent het probleem. "Dat heeft deels te maken met de reorganisatie van de politie, waardoor iedereen op zoek is naar zijn eigen rol en positie. En het vraagt de medewerking van allerlei andere organisaties."

Ook de AIVD heeft nog altijd te maken met de naweeën van een forse bezuiniging op de dienst aan het begin van deze kabinetsperiode. Volgens ingewijden is daarbij veel kennis en ervaring verloren gegaan. Bij de groei die nu weer is ingezet, worden sommige van deze medewerkers zelfs weer teruggehaald.

Teams

De afgelopen jaren is er veel geld gestoken in de DSI, de dienst speciale interventies. Dat zijn zwaarbewapende teams in snelle gepantserde auto’s die bij een terreurdreiging snel kunnen ingrijpen. Om dreiging en aanslagen te voorkomen is het volgens terreurbestrijders beter om nu te investeren in het inwinnen van informatie en het uitpluizen van signalen en tips van wijkagenten en buurtwerkers.

Terreurdeskundige Van Buuren: "Je wilt aanslagen voorkomen. Dan draait het gewoon om inlichtingen en informatie en dan moeten alle partners zo goed mogelijk met elkaar samenwerken. Daar valt een slag te maken."

Haarvaten

Want elke snipper informatie kan cruciaal zijn. Neem de aanhouding van terreurverdachte Anis B. , eind maart in Rotterdam. Die was alleen mogelijk doordat de Franse justitie zijn telefoonnummer vond bij een onderzoek en doorgaf aan Nederland. In Rotterdam wist men niets over zijn verblijf en ook niet over grote hoeveelheid munitie die in het pand lag.
"We zeggen stoer dat we in de haarvaten van de samenleving zitten maar de vraag is of dat echt wel zo is", aldus een van de terreurbestrijders.

De politie laat in een officiële reactie weten dat ook tijdens de reorganisatie terreurbestrijding prioriteit heeft, en dat ze er alles aan doet om vacatures door herplaatsingen zo snel mogelijk op te vullen.

Inlichtingen achilleshiel bij terreurbestrijding

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl