Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit
NOS Sport

Dopingautoriteit: enige juiste beslissing van IAAF

Ze zijn het direct met elkaar eens. Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit en voorzitter Chiel Warners van de atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF vinden dat de internationale atletiekfederatie IAAF met het handhaven van de schorsing van de Russische atletiekbond de enige, juiste beslissing heeft genomen.

Herman Ram: dit is de enige juiste beslissing

"Het is de enige beslissing die ik begrijp en de enige beslissing die ik kan uitleggen", zegt Ram over de uitkomst van de bijeenkomst van de IAAF op vrijdag in Wenen. "Er is wel vooruitgang door de Russen geboekt, maar de tolerantie voor doping is daar niet veranderd. Een sterk effectief dopingbeleid is er gewoon niet. Aan diverse belangrijke criteria hebben ze niet voldaan."

Chiel Warners: er is geen perfecte oplossing, maar dit is terecht

Warners, zelf in het verleden actief als tienkamper, begrijpt dat de beslissing ook onschuldige atleten raakt. "Er zullen altijd atleten zijn die de dupe worden van een dergelijk besluit. Er is geen oplossing die perfect is, maar als je naar het geheel kijkt, is het een terechte beslissing."

De Nederlandse atleten zullen niet echt profiteren van de afwezigheid van veel Russische atleten. "Wij zijn vrij goed in de onderdelen waar de Russen niet zo goed in zijn", stelt Warners.

Het Internationaal Olympisch Comité zou het besluit van de IAAF nog kunnen overrulen, maar Ram verwacht niet dat dat gebeurt. Ook omdat de IAAF de mogelijkheid biedt aan atleten op individuele basis in Rio uit te komen, als ze maar kunnen aantonen dat ze in Rusland niet aan het nationale dopingregime meededen, in het buitenland trainden en daar scherpe dopingcontroles ondergingen.

"Ik zeg stellig dat het IOC niet gaat proberen een andere oplossing te bedenken"', zegt Ram.

Ook andere sporten

Volgens Ram en Warners zou het naïef zijn te veronderstellen dat het Russische probleem alleen in de atletieksport voorkomt. "Het onderzoek van WADA richtte zich op atletiek. Het is ondenkbaar dat voor de Spelen in Rio alle sporten worden onderzocht. Maar dit is een historische beslissing. En het is een belangrijke stap vooruit in de dopingbestrijding", vindt Ram.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl