Vitaly Moetka
NOS Sport

Russisch sportminister Moetko: teleurgesteld, maar we houden hoop

De Russische minister van Sport, Vitaly Moetko is teleurgesteld dat de Russische atleten niet naar de Spelen van Rio mogen. "Met dit besluit straft de IAAF onschuldigen in plaats van schuldigen", zegt Moetko. "We zijn teleurgesteld, want er is veel werk verzet de afgelopen tijd. Ik hoop dat het IOC deze beslissing herziet. We blijven hoop houden."

"De afgelopen vijf maanden hebben alle Russische atleten buiten de Russische bond getraind", zegt Moetko.

Hij doelt daarmee op sporters die zich buiten Rusland hebben voorbereid op het EK en de Spelen, zij worden gecontroleerd door het land waar ze verblijven. Ze hebben niet te maken gehad met de Russische dopingbestrijders.

'Sluit niet uit dat we alsnog gaan'

De uitweg die het IAAF biedt om schone sporters alsnog naar Rio te helpen, noemt Moetko "absurd". Volgens die regeling kunnen sporters die aangetoond hebben dat ze niet onder het besmeurde dopingregime vallen, onder de vlag van het IOC deelnemen aan de Spelen van Rio de Janeiro.

De hoofdtrainer van de Russische atletiek, Joeri Borzakovski, weigert te geloven dat het sein naar Rio voor de Russen definitief op rood staat. Hij blijft geloven in een positieve wending. "Dit is een negatieve beslissing voor ons, maar ik hoop dat het IOC ons gaat helpen. Ik sluit niet uit dat alsnog alle Russen naar de Spelen gaan", aldus Borzakovski.

Svetlana Zjoerova spreekt van een 'intensieve informatieoorlog' tegen de Russische atletiek

'We gaan alle juridische mogelijkheden gebruiken'

Michail Boetov, de secretaris-generaal van Russische atletiekbond, overweegt juridische stappen. "Ik weet nog niet of we ons tot het sporttribunaal CAS zullen richten, maar we gaan alle middelen inzetten: om ervoor te zorgen dat de Russische atleten toch naar Rio mogen."

Svetlana Zjoerova, Russisch parlementslid en oud-olympisch kampioene spreekt van een 'intensieve informatieoorlog' tegen de Russische atletiek. "Ik heb nog nooit gezien dat een dopingzaak in één land wordt uitgesmeerd over vier televisie-documentaires.

Daarmee doelt Zjoerova op de ARD-programma's van journalist Hajo Seppelt, hij bracht in 2014 het dopingnetwerk aan het licht. "Eerder waren er films waarin Amerikaanse sporters werden onmaskerd. Die werden één keer vertoond en daarna vergeten", zegt Zjoerova.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl