IAAF: Russische atleten niet naar Rio

time icon
AFP

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft besloten de voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond te handhaven. Door het besluit kunnen Russische atleten niet deelnemen aan de EK in Amsterdam (6-10 juli) en aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus).

De IAAF schorste de Russische atletiekbond in november vorig jaar, nadat het wereldantidopingagentschap WADA in een onderzoek concludeerde dat er in Rusland sprake was van door de staat georganiseerd dopegebruik door de atleten. Bovendien werden positieve tests bedekt of vernietigd.

Rusland heeft in de ogen van de IAAF de afgelopen maanden te weinig vorderingen gemaakt om het antidopingbeleid op orde te krijgen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Coe: de Russen hebben te weinig vooruitgang geboekt

Rusland leverde bij de laatste Olympische Spelen in Londen (2012) zeven atletiekkampioenen af: Marija Savinova (800 m), Natalja Antioech (400 m horden), Joelija Zaripova (3000 m steeple), Anna Tsjitsjerova (hoog), Jelena Lasjmanova (20 km snelwandelen), Tatjana Lisenko (kogelslingeren); mannen: Ivan Oechov (hoog).

Zaripova werd in januari 2015 gepakt op afwijkende bloedprofielen. Lasjmanova werd in februari 2014 positief bevonden en voor twee jaar geschorst. Van Lisenko werd in april 2016 bekend dat ze voor de derde keer bij een dopingtest was gepakt. Haar stalen van de Spelen in Londen zouden opnieuw zijn onderzocht en positief zijn uitgevallen. 

Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva, tweevoudig olympisch kampioene en zevenvoudig wereldkampioene, behoort ook al jarenlang tot de internationale top. Zij is ondanks haar jarenlange dominantie nooit positief bevonden en wil in Rio aan haar vijfde Spelen meedoen.

De IAAF liet in november weten dat Rusland pas weer toegelaten zou worden als de atletiekbond aan een lijst van criteria zou voldoen. Een onafhankelijke commissie controleerde de afgelopen tijd de vorderingen van de Russen, maar de IAAF liet herhaaldelijk blijken dat de Russen te weinig haast maakten met noodzakelijke veranderingen.

Een onderzoekscommissie van de IAAF onder leiding van de Noor Rune Andersen liet in maart al weten dat er voor de Russen nog heel veel werk te doen was, wilden ze weer in genade genomen kunnen worden.

Richard Conway
@richard_conway
Russian IAAF ban to remain in place for Olympics. But will the IOC make a political fudge of it all next week + allow 'clean' Russians in?
3 jaar geleden

Woensdag kwam het wereldantidopingbureau WADA met het bericht dat opnieuw 52 Russische atleten positief waren bevonden bij dopingtests en dat liefst 111 overtredingen van de zogenaamde whereabouts waren geconstateerd. Dat laatste betekent dat een atleet niet aanwezig was op een vooraf aangegeven locatie. Ook dat kan tot schorsingen leiden.

Het bestuur van de IAAF sprak vandaag met de Noor Andersen en Russische officials. De atletiekfederatie had de stemming over de opheffing van de ban op 17 juni bepaald, om in geval van een positief besluit Russische atleten in elk geval nog gelegenheid te geven om aan de olympische kwalificatie-eisen van de IAAF te voldoen. De deadline daarvoor staat op 11 juli.

IOC kan IAAF nog overrulen

Op 21 juni komt ook het IOC nog bijeen. Het internationaal olympisch comité kan de uitspraak van de IAAF nog overrulen, maar voorzitter Thomas Bach wilde daar nog niet over speculeren.

Het IOC kijkt dinsdag naar de zaak. Dat kan in individuele gevallen - atleten die nog nooit positief zijn bevonden - goed uitpakken. "Het debat zal gaan over individuele rechtvaardigheid en - rechten", verklaarde vice-voorzitter John Coates vanuit Australië.

De Russen lieten via een open brief van minister van Sport Vitali Moetko weten dat Rusland aan alle eisen van de IAAF heeft voldaan, inclusief het opschonen van de Russische atletiekbond en het opvoeren van het aantal dopingcontroles.

STER Reclame