Youri Mulder: Van Breukelen is de Emile Ratelband van de voetballerij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De NOS-analisten Youri Mulder en Pierre van Hooijdonk zijn verdeeld over de aanstelling van Hans van Breukelen als technisch directeur van de KNVB.

"De bananenrepubliek van de KNVB heeft een nieuwe baas aangesteld", merkt Mulder schertsend op. "Van Breukelen is een beetje de Emile Ratelband van de voetballerij. Hij is een geweldige kerel, maar het is toch een beetje de tjakka-meneer, en de 'Motivatie-man'. Hij spreekt teksten als 'winnen is een keuze'."

Noem mij maar iemand die het beter had kunnen doen.

Pierre van Hooijdonk

Pierre van Hooijdonk ziet ook positieve kanten. "Er moest iemand komen met knowhow over voetbal en kennis op managementgebied. Hans van Breukelen heeft als lid van Raad van Commissarissen bij Utrecht en PSV bewezen dat hij op managementvlak genoeg ervaring heeft."

"En over zijn voetbalverleden hoeven we het niet te hebben: dat spreekt voor zich. Je kan iemand afschieten op het moment dat hij wordt aangesteld, maar noem mij maar iemand die dit ook had kunnen doen."

Hans van Breukelen KNVB

Twijfels

Louis van Gaal zou ook benaderd zijn, maar bedankte volgens ingewijden voor de eer. De naam van Fred Rutten zou ook genoemd zijn. "Het is nu in ieder geval Van Breukelen geworden," maakt Mulder de discussie kort. Hij maant de Nederlandse voetbalbond het voorbeeld van Duitsland te volgen. 

"Daar hebben ze tien jaar geleden allerlei hervormingen toegepast, dat willen wij hier ook. Er moet van de top tot aan de jongste jeugd hervormd worden. Het draait om het opleiden van de juiste jongens, waardoor we goed gaan voetballen. Als we die opleidingen hervormen, kunnen we betere voetballers krijgen. Maar ik betwijfel of Van Breukelen dat kan." 

"Bij Van Breukelen draait het om fysiek trainen en een tsjakka-mentaliteit", vervolgt Mulder. "Dat hebben we hier niet nodig, we moeten op de opleidingen focussen. Dan krijg je succes."

Een technisch directeur bij de KNVB is onzin.

Keje Molenaar

Ook oud-voetballer Keje Molenaar, onder meer speler van Ajax en Feyenoord, was kritisch op de benoeming.

"Het is binnen de KNVB sowieso onzin om ook nog eens een technisch directeur erbij te nemen. Hoewel ik het hem gun, vraag ik me af wat hij op technisch vlak heeft laten zien. Keepers zijn mislukte voetballers. En als je dan iemand voor zo'n functie wil, kies dan iemand die zijn sporen op technisch vlak verdiend heeft."

Molenaar: zoek dan iemand die zijn sporen verdiend heeft

STER reclame