Tweevoudig olympisch kampioene polsstokhoogspringen Jelena Isinbajeva
NOS Sport

Isinbajeva: laat me meedoen in Rio

Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva heeft middels een brief in The New York Times de internationale atletiekfederatie IAAF opgeroepen 'schone' Russische atleten toe te laten tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Isinbajeva wil in Rio voor de vijfde keer in haar succesvolle loopbaan aan de Spelen deelnemen.

De tweevoudig olympisch kampioene en zevenvoudig wereldkampioene zegt in bijna 20 jaar competitie (goed voor 28 wereldrecords) nooit positief te zijn bevonden en vindt dat Russische atleten die de atletieksport op een goede manier bedrijven niet gestraft moeten worden voor het wangedrag van anderen.

''Al mijn wereldrecords heb ik buiten Rusland gevestigd en ik ben overal ter wereld gecontroleerd. Nooit positief."

Vandaag besluit IAAF

Russische atleten zijn sinds november vorig jaar van deelname aan atletiekwedstrijden uitgesloten, nadat een onderzoek van het wereldantidopingbureau WADA uitwees dat er in Rusland sprake was van een door de staat georganiseerd dopinggebruik onder Russische atleten.

Vandaag beslist de internationale atletiekfederatie IAAF in Wenen of de ban voor Russische atleten gehandhaafd blijft. Mocht dat zo zijn, dan ontbreken de Russische atleten op de EK atletiek in Amsterdam (6-10 juli) en de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus).

Jelena Isinbajeva

"Ik sta helemaal achter de strijd tegen valsspelers, die bewust de dopingregels overtreden en de reputatie van hun land op het spel zetten", schrijft Isinbajeva in de Amerikaanse krant.

''Die atleten moeten worden aangepakt. Door hen bevind ik me nu in deze situatie dat ik moet vechten om in Rio mee te doen. Ik begrijp dat het de IAAF hard moet optreden tegen dopingzondaars, maar het is niet fair mij en andere schone atleten uit Rusland van wedstrijden uit te sluiten", meldt de Russische.

Vijfde en laatste Spelen

Isinbajeva vervolgt: "Het zouden mijn vijfde en laatste Olympische Spelen worden. Deze droom komt misschien niet uit. Sinds ik mijn rentree heb gemaakt, twee jaar na de geboorte van mijn dochter, heb ik alles opgeofferd om nog een keer aan de Spelen mee te doen. Laat ik duidelijk zijn: doping is een mondiaal probleem dat een schaduw heeft geworpen over veel landen. Als sommige Russische atleten de dopingregels hebben overtreden, waarom worden schone Russische atleten dan ook in de ban gedaan? De Olympische Spelen gaan over individuen en niet over landen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl