EPA
NOS Nieuws

'Limburgs transportbedrijf buit Filipijnse chauffeurs uit'

Het internationale transportbedrijf Martin Wismans BV uit Venlo heeft elf Filipijnse chauffeurs in dienst en buit deze truckers uit. Dat schrijft dagblad De Limburger. De krant deed samen met vakbond FNV onderzoek naar het bedrijf, na meldingen van betrokken vrachtwagenchauffeurs.

De Filipijnse medewerkers zouden onder slechte omstandigheden werken en te weinig betaald krijgen. Het salaris zou neerkomen op 690 euro per maand. Dat is ver onder het minimumloon.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de truckers geen accommodatie hebben en weken achtereen in de cabines van de vrachtwagens bivakkeren. Ook zouden ze van het transportbedrijf opdracht hebben gekregen om wettelijke rust- en rijtijden te negeren.

Chauffeurscontrole

"Dit komt heel veel voor", zegt FNV-bestuurder Edwin Atema. "Er is de laatste jaren gelukkig meer aandacht voor misstanden in de transportsector. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid voerde eind mei nog een grote chauffeurscontrole uit. En komende donderdag komt een zaak voor de rechter over een bedrijf uit Sommelsdijk dat Hongaarse en Servische chauffeurs zou hebben uitgebuit."

Minister Asscher zei onlangs dat hij chauffeurscontroles als een speerpunt ziet. "Als werkgever en opdrachtgever zou je je moeten schamen als je dit je eigen chauffeurs aandoet. Daarom is het goed dat de inspectie, net zoals de inspectiediensten in andere Europese landen, dit soort misstanden opspoort en keihard aanpakt."

Aangifte

De inspectie is een onderzoek begonnen. FNV zegt aangifte te willen doen tegen het transportbedrijf uit Venlo "wegens uitbuiting dan wel mensenhandel".

Het bedrijf wilde niet reageren op het onderzoek van FNV en De Limburger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl