AFP
NOS NieuwsAangepast

Rutte doet oproep aan Britten: blijf erbij

Premier Rutte heeft er op zijn wekelijkse persconferentie nog eens op gehamerd dat Groot-Brittannië bij de Europese Unie moet blijven. Hij noemde de samenwerking binnen de EU essentieel voor de handel, de economie en de bewaking van de buitengrenzen. "Het is geopolitiek van groot belang dat we bij elkaar blijven."

De premier heeft ook persoonlijk bezwaar tegen een brexit, een Brits vertrek uit de EU. "Ik denk dat wij in Nederland genuinely, oprecht van de Britten houden. En dat is niet alleen vanwege de televisieseries. Ook vanwege de bezoeken die we brengen en cultureel voelen we ons ook verbonden. Ik denk dat ik namens heel Nederland spreek als ik zeg: we willen dat jullie erbij blijven. Blijf."

Rutte tegen Britten: we willen dat jullie erbij blijven

Als Groot-Brittannië tegenstemt, is volgens Rutte een vertrek uit de unie onvermijdelijk. Rutte noemde dat een "deprimerende gedachte". Tijdens de persconferentie, de laatste voor het referendum, wilde hij overigens niet te lang uitweiden over de kwestie uit piëteit met de vermoorde Britse parlementariër Cox.

Afbrokkelen

De ministers zijn bang dat na een eventueel vertrek van de Britten meer landen afhaken. Minister Kamp van Economische Zaken vreest dat een brexit het begin wordt van een afbrokkeling van Europa. "Het is een beweging de verkeerde kant op. En ik zou het erg betreuren als het Verenigd Koninkrijk afhaakt."

Ik zou het jammer vinden als Europa een soort Schiermonnikoog wordt; dat aan westkant afkalft en aan de oostkant groeit.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken

Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zou het "ontzettend jammer" vinden "als we onze Britse vrienden zouden verliezen. Dat Europa een soort Schiermonnikoog wordt, dat aan de westkant afkalft en aan de oostkant groeit. Uiteindelijk zitten wij dan op het uiterste puntje, en dat is niet de bedoeling."

Belangrijke partner

Minister Hennis van Defensie noemt de Britten een belangrijke militaire partner. "Ik heb daar eerder ook in NAVO-verband over gesproken. Het referendum doet ertoe, niet alleen voor Britten, maar ook voor de rest van Europa."

Kabinet bang voor "afbrokkelend" Europa

Het Centraal Planbureau heeft onlangs berekend dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk de Nederlandse economie zo'n 10 miljard euro kost. Volgens minister Kamp heeft Nederland op korte termijn echter weinig last van een brexit, omdat Britse bedrijven met het Europese vasteland willen blijven handelen. "Dan maakt Nederland een goede kans om meer bedrijven aan zich te binden."

De Britten gaan volgende week donderdag naar de stembus. De uitslag wordt een dag later verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl