NOS Nieuws

Plasterk had 'stevig gesprek' met burgemeester Weert over Syriërs

Plasterk: vergelijking met Tweede Wereldoorlog was niet goed

Minister Plasterk, de commissaris van de koning in Limburg en staatssecretaris Dijkhoff hebben ruim een uur gesproken met de burgemeester van Weert die een Syrisch gezin heeft geholpen met onderduiken. Volgens Plasterk was het een "stevig gesprek".

Burgemeester Heijmans was tegen de uitzetting van een Syrisch gezin in zijn gemeente en stond toe dat ze werden ondergebracht op een geheim adres. In zijn toespraak tijdens de Dodenherdenking verwees hij naar de asielzoekers. "Volgens de regels handelt de IND rechtmatig, maar volgens het hart is het natuurlijk onmenselijk dat een familie, die door heel Europa heeft gereisd om veiligheid te zoeken, nu uiteen wordt gescheurd vanwege een regeltje."

Niet goed

Plasterk zegt dat de kwestie nog eens grondig is besproken. "Met name de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Daarvan hebben we gezegd dat het niet goed was."

Plasterk liet gisteren weten dat de burgemeester niets gedaan heeft dat tegen de wet is. Wel komt er nog een vervolggesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl