NOS Nieuws

'Jo zou willen dat we verenigd vechten tegen haat'

"Haat is giftig." Dat zegt de echtgenoot van het gisteren neergeschoten Britse parlementslid Jo Cox. Brendan Cox, die achterblijft met twee jonge kinderen, laat weten dat zijn vrouw nu twee dingen zou willen. "Ten eerste dat onze kinderen liefdevol worden omarmd. Ten tweede dat we verenigd strijden tegen de haat die haar heeft vermoord."

Cox stond bekend om haar inspanningen voor de opvang van vluchtelingenkinderen. Ze oogstte daarmee respect bij zowel haar eigen Labour-partij als onder de achterban van de Conservatieven. Ook pleitte ze hartstochtelijk voor de campagne om in de EU te blijven.

Wake voor vermoorde Britse parlementariër Jo Cox

Er zijn aanwijzingen dat de aanval op Cox politiek gemotiveerd is. De dader zou 'Britain First' hebben geschreeuwd voor hij schoten loste op Cox. De campagne voor het EU referendum over het Britse lidmaatschap ligt nu stil.

Britse media roemen haar inzet en energie als Lagerhuislid. De Britse kwaliteitskrant The Guardian plaatste fragmenten uit Cox' eerste toespraak in het Lagerhuis. Ook daarin maakt ze duidelijk dat ze staat voor diversiteit in de samenleving.

Er blijkt uit dat ze streed tegen de haat en verdeeldheid. Of zoals haar weduwnaar Brendan nu zegt: "Haat kent geen onderscheid, ras of religie. Het is giftig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl